Emeli a tétet a szegedi karácsony: épül a 450 négyzetméteres jégpálya a Dóm téren

Két hét múlva már lehet majd rajta hasítani, a Széchenyi térre pedig egy óriáskerék kerül, amiről belátni a várost.

2018. november 09. 23:01

Emeli a tétet a szegedi karácsony: épül a 450 négyzetméteres jégpálya a Dóm téren

Most még nehéz elhinni, de 44 nap és itt a karácsony. Szegeden viszont már november végén elkezdődnek az ünnepi hetek. Ebben az évben különlegességekkel várják a kilátogatókat a szervezők. A dómon decemberben minden szombaton lesz fényfestés. És ez még korántsem minden!

A szalmabálák már megérkeztek, épülhet a gyerekek kedvence, a szalmalabirintus. Az igazi meglepetés azonban az, hogy ezúttal korcsolyázni is lehet majd a Dóm téren. 

„Minden évben újítani szeretnénk, és újabb meglepetéseket okozni az ide kilátogató szegedieknek, na meg persze a turistáknak. Azt gondolom, hogy ezen a gyönyörű téren korcsolyázni igazán felemelő élmény, biztos vagyok benne, hogy nagyon kedvelt lesz a látogatók között” – mondta Németh István, a Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezetője a Szeged Televíziónak.

Két hét múlva ilyenkor már lehet csúszkálni, a pályát már építik. A megfelelő jéghez a 10 fok alatti hőmérséklet az ideális, de ha ennél melegebb lesz, arra is van megoldás. 

„Úgy kezdtük, hogy a területet szintbe hoztuk, utána egy vízzárás került rá fóliával, hogy a víz ne folyjon el, erre kerülnek a csövek, amiben fagyálló folyadék kering, egy hűtőgép pedig megfagyasztja a vizet” – nyilatkozta a munkákról a kivitelező Szabó Márkó, a Jégpálya Center Kft. tulajdonosa.

A jégpálya a Dóm tér közepén fog állni, harmincszor tizenöt méteres lesz, ezért az egész teret átalakítják. A szokásoktól eltérően a Mesés kastély hátrébb kerül, a faházak körben kapnak helyet. Korcsolyázni a Karácsonyi hetek nyitónapján, november 23-án lehet először, a szegedi óvodások és általános iskolások a város támogatásának köszönhetően hétköznaponként 14 óráig ingyen használhatják korcsolyapályát. A Széchenyi téren is nagyon készülnek már: építik a faházakat, és itt is lesz meglepetés, méghozzá egy tízemeletes ház méretű óriáskerék.

Videónk is van! Mindezt megnézheti a Szeged Televízió híradójában is!

Címlapon

mutasd mind