November 23-án indulnak Szegeden a fényvillamosok!

Igazából készen vannak már, apró „finomhangolásokat kell csak elvégezni. A kotori lesz a „fő szám”, nemcsak ledcsík lesz rajta.

2018. november 12. 18:26

Hanem ablakdíszek is, olyanok, amelyeket mi is kiteszünk otthon az ablakban, csak hát ide egy picit nagyobb kell belőlük. A 204-es Kotorról elnevezett csuklós Tatrát és a 105-ös Pesát díszíti föl idén az SZKT a karácsonyi szezonra. Mindkét villamoson fönn lesz a tavalyi dekor:

Kattintson fönti képünkre, nézzen szét a Pulz utcai remízben, sőt az első „tesztüzemek” egyikének fotóit is láthatja!
  • a Tatrán közel 150 méternyi,
  • a Pesán körülbelül 200 méternyi

Ezt már tényleg csak a legőrültebb villamosbarátok olvassák el

A Tatrán a ledszalagokat és a tömlőket is két 280 Wattos DC–DC átalakítóval működtetik, a villamoskocsi 24 voltos egyenáramát kell 12 voltra átalakítani. A Pesánál három ilyen egyenfeszültség-átalakítóra van szükség a ledszalagokhoz. Gyakorlatilag úgy kell ezeket elképzelni, mint az otthoni tápegységeket, a működésük is hasonló.

ledszalag világítja meg a villamosokat. A 204-esen az alsó övvonalon, középen és a tetővonalon futnak a ledek, illetve az első és a hátsó ablakokon körbe valamint az utastéri ajtók körül. A Pesán is hasonló az elrendezés. Ami újdonság, az galériánkban látható: Kotort ugyanis tovább „turbózta” az SZKT, közel nyolcvan méternyi fénytömlőt szereltek föl, ezekből formáztak fenyőfát, rénszarvast mikulást a szánjával valamint hullócsillagokat. A díszítéssel körülbelül két hét alatt megvoltak, ebbe a tervezés, az első skiccek is benne voltak.

A legfontosabb: szépen kérünk mi is mindenkit, ha november 23. után fölszáll a 204-es villamosra, ne akarja mindenáron elhúzni a kivilágított ablakokat! Ugyanígy nem poén a megállóban belekapaszkodni a fénytömlőkbe, és kipróbálni, vajon leszakíthatóak-e.

gszl