Szabó Bálint felmarkolta a (milliós?) sikerdíjat, aminek az összegét továbbra sem árulja el, pénteken pedig megválik a cégétől, ami egyik napról a másikra tűnt el a Facebookról

Szabó Bálint továbbra sem árulja el, hány millió forint sikerdíjat markolt fel a Szeviép-ügyben, sőt azzal takarózik, hogy a sikerdíjat nem is ő kapta, hanem a cége, melynek egyszemélyi tulajdonosa. Meg is válik a Likvid Kontroll Kft.-től pénteken, aminek hirtelen eltűnt a Facebook-oldala.

2018. november 30. 12:01

Szabó Bálint felmarkolta a (milliós?) sikerdíjat, aminek az összegét továbbra sem árulja el, pénteken pedig megválik a cégétől, ami egyik napról a másikra tűnt el a Facebookról

Szabó Bálint 2006-ban költözött Szegedre, ahol kezdetben porszívóügynökként dolgozott, majd 2011-ben, huszonkilenc évesen létrehozta a követeléskezeléssel foglalkozó Likvid Kontroll Kft.-t, amelynek alapításától ügyvezetője és egyszemélyi tulajdonosa.

A nyilvános céginformációs adatok szerint Szabó Bálint cége ellen öt végrehajtást rendeltek el az utóbbi két évben. Legutóbb 2018. november 26-án került NAV végrehajtás a Likvid Kontroll Kft.-re, amely a Szeviép csőd károsultjainak képviseletében járt el az elmúlt években.

Hogyan veszítette el a Szabó Bálintnak kifizetett sikerdíj a közpénz jellegét?

Az Orbán-kormány által az adófizetők pénzéből, tehát 2,4 milliárd forint közpénzből kifizetett Szeviép-károsult cégek a Likvid Kontroll Kft.-vel kötött szerződés alapján fizettek sikerdíjat Szabó Bálintnak. Így az idén megkapott sikerdíj már nem közpénz. A súlyos millióknak azonban meg kell/kellene jelennie a Likvid Kontroll Kft. jövő évi pénzügyi beszámolóiban...

„A Szeviép-ügyben nincs olyan károsult, akivel ne vettem volna fel a kapcsolatot. Mind a 150 eddig kifizetett Szeviép-károsultról személy szerint is tudom, hogy kicsoda. Nagy részükkel vagy jogi, vagy pedig egyéb kapcsolatban állok. Ez nem jelenti azt, hogy mindenkivel szerződéses viszonyban állok, és még kevésbé jelenti azt, hogy akár a sajtónyilvánossága előtt megjelent károsultak egy része is fizetett volna számomra sikerdíjat” – mondta Szabó Bálint a november 27-i sajtótájékoztatóján, amikor ismételten megkérdezték tőle, hány károsultat képviselt és mennyi sikerdíjat kapott. Rögtön hozzátette, nem ütötte milliárdos sikerdíj a markát, ahogy az korábban megjelent a sajtóban.

„Szeretném jelezni, hogy a 2,4 milliárdos kifizetett kártalanítási igényhez képest az az egymilliárd rendkívül túlzó szám, de ha százmilliókról írtak volna, az sem állná meg a helyét” – jelentette ki Szabó Bálint, de továbbra sem árulta el, hány millió forint sikerdíj ütötte a markát.

Ehelyett azt közölte, hogy a sikerdíjat „nem én, hanem az én tulajdonomban álló gazdasági társaság kapta meg.”

Tehát már megkapta idén a súlyos milliókat a Likvid Kontroll, amelynek a nyilvános céginformációs adatok szerint bár 2016-ban és 2017-ben 10–18 millió forint bevétele volt, mégis 2016-ban veszteségesen működött, 2017-ben pedig kisebb nyereséggel. Tavaly három végrehajtást is elrendeltek a Likvid Kontroll ellen. Amikor veszteségesen működött a cég, akkor Szabó Bálint miből finanszírozta a kiadásait? Vagy ki fedezte Szabó Bálint kiadásait?

Bár hónapok óta hallgat róla Szabó Bálint, most szép summát kaszálhatott, ezért is volt meglepő a keddi bejelentése, hogy november 30-ával megválik a Likvid Kontroll Kft.-től. Arra az újságírói kérdésre, hogy eladja vagy felszámolja a Likvid Kontrollt, azt felelte: nem, a cég működik tovább. Nem részletezte, hogyan, milyen formában működik tovább a cég, amelynek a Facebook-oldala viszont egyik napról a másikra tűnt el a héten...

Szabó Bálint két magyarázattal is szolgált, miért válik meg a cégétől:

1. a Szeviép-ügy miatt,
2. az elkövetkező időszakban vállalt közszereplései és közéleti tevékenysége nem fér össze azzal, hogy ő bármilyen gazdasági társaságban is tulajdoni hányaddal rendelkezzen.

Néhány fontos dátum

2011. augusztus 23.: bejegyezték a Likvid Kontroll Kft.-t, amelynek indulástól ügyvezetője és egyszemélyi tulajdonosa Szabó Bálint
2016. november 8.: a Likvid Kontroll Kft. a Felső-Tisza-part 31-34.-be, a Tisza palotába tette át a székhelyét
2018. március 5.: Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter Szabó Bálinttal találkozott, s osztott meg videót. Lázár a Szeviép-károsultakat képviselő Szabó Bálinttal a Likvid Kontroll Kft. székhelyén, a Tisza palotában lévő iroda konyhájában beszélgetett.
2018. november 26. (hétfő): NAV végrehajtás került a Likvid Kontroll Kft.-re, amely követeléskezelőként lépett fel a Szeviép csőd károsultjainak képviseletében, amiért Szabó Bálint sikerdíjat kapott.
2018. november 27. (kedd): Szabó Bálint a november 27-i szegedi sajtótájékoztatóján – ahol a sikerdíjáról is kérdezték, de most sem árulta el, hány milliót kapott – bejelentette: november 30-án megválik a Likvid Kontroll Kft.-től.

Szabó Bálint legutóbbi sajtótájékoztatóján azt mondta,

„2008-ban vezető szegedi szocialista politikusok a Szeviép-vezérekkel közösen elhatározták, hogy a vállalkozáson keresztül közpénzmilliárdokat tüntetnek el helyi nagyberuházások során. Megállapodtak abban is, hogy az esetleg adódó büntetőügyeket befolyásukkal visszaélve helyi rendőri és ügyészi vezetőket felhasználva próbálják majd elsimítani.”

Megkerestük ezzel kapcsolatban a rendőrséget és az ügyészséget is, ezeket a válaszokat kaptuk:

„A megkeresésében írt feljelentést, annak tartalmára figyelemmel – különös tekintettel arra, hogy abban a főügyészség illetékességi területén eljárt ügyész is nevesítve lett – a Csongrád Megyei Főügyészség semmilyen formában nem kívánja kommentálni.

Üdvözlettel:

Dr. Szanka Ferenc csoportvezető ügyész - szóvivő”

* * *

„Megkeresését köszönjük!

Kérdéseire az alábbi választ adjuk: A rendőrség a megkeresésében említett sajtótájékoztatón elhangzottakat semmilyen formában nem kívánja kommentálni.

Tisztelettel:

CSMRKF Kommunikáció”