Ezer gyereknek ad Mikulás-csomagot a Mátrix Alapítvány vasárnap Dugonics téren

Karácsony előtt még egy nagyobb élelmiszerosztást is szerveznek, kétszáz családnak segítenek majd. A jótékonysági szervezet adományozó központja szerdán nyílt meg.

2018. november 30. 10:55

Ezer gyereknek ad Mikulás-csomagot a Mátrix Alapítvány vasárnap Dugonics téren

Több kiló édesség érkezett a Centerke Adományozó Központba, ahol hamarosan Mikulás-csomagokba kerül a sok finomság. Összesen ezer gyerek kap majd szaloncukorral, ostyával, nyalókával, kókuszrúddal, táblás csokival, cukorkával teli csomagot, december 2-án a Dugonics téren. Ezt a Mátrix Alapítvány az adóegyszázalékokból befolyt támogatásból fedezi. Szűkösen, de ebből működtetik az új központot is, amit szerdán nyitottak meg a Tisza Lajos körút és a Dózsa utca sarkán, és ahol a nyitás napján mézet, tejet, cukrot, tésztát, konzervet és bébiételt tartalmazó csomagokat adtak át rászoruló családoknak.

„A nyitás alkalmából negyven családnak osztottunk tartós élelmiszert, ebből sok bébiételes, kisgyerekes család volt, a másik része pedig nyugdíjas, idős, egyedülálló ember, akiknek 6-7 kilós élelmiszercsomagokat adtunk. Ezer Mikulás-csomagot fogunk szétosztani Mikulás alkalmából, illetve kétszáz családnak tervezünk karácsony előtt szintén egy élelmiszerosztást” – mondta a Szeged Televíziónak Rácz Anett, a Mátrix Közhasznú Alapítvány elnöke.

A Centerkébe folyamatosan érkeznek a ruhaadományok, főként az ünnepek idején. Ritkán, de van, aki tartós élelmiszert is visz. Szívesen fogadnak mindent, most leginkább téli holmit, hiszen nagy szükség van a meleg ruhára – mondta az alapítvány elnöke. A korábbi működési módjuk mára némiképp megváltozott. 

„A helyiség bérleti díja igen magas, még rezsi nélkül is. Az alapítvány adóegyszázalékból és egyéb támogatásokból él, nincs állami normatívája, ezért a támogatottaknak, akik visznek az adományokból, egy hozzájárulási adományt illik bedobni a perselybe, és így háromszáz forintért három darab ruhaneműt vihet el” – mondta Rácz Anett.

December során olyan kijelöt napok is lesznek a Centerkében, amikor kifejezetten a rászorouló, gyerekes családokat várják: a szülők ezeken az alkalmakon számtalan játékból válogathatnak majd, hogy legyen mit a fa alá tenni a gyerekeknek.

Az alapítványnak adományvonala is van, a 13600-as számon a 22-es melléket kell annak választania, aki segíteni szeretne nekik. SMS-t is lehet küldeni erre a számra, ebben az esetben viszont bele kell írni az üzenetbe a 22-es számot. Minkét módon ötszáz forinttal lehet támogatni a jótékonysági szervezetet, a pénzt a helyiségük fenntartására fordítják.

Videónk is van! Mindezt megnézheti a Szeged Televízió híradójának riportjában is.