Szeged, szeretem! – Miért jó Szegeden élni?

Gondolta volna, hogy Szeged lakosságának egyharmada diák? Tudta, hogy minden negyedik szegedinek van diplomája? Hogy a tudásipara miatt Szegedet már a magyar Szilícium-völgyként emlegetik? Megmutatjuk, mi mindentől különleges város Szeged, és miért jó itt élni! A Szegedi Tükör összeállítása.

2018. december 07. 09:27

Szeged, szeretem! – Miért jó Szegeden élni?

Idén az első félévben 253 lakást vettek használatba a megyében, amely bővülés a tavalyi év hasonló időszakához képest.

Azért is jó Szegeden élni, mert...
...itt egyre többen építkeznek

A lakások 75 százaléka, közel 190 új otthon Szegeden épült. Az új lakások 66 százalékának természetes személyek, 31 százalékának vállalkozások voltak a finanszírozói. Építési forma szerint a lakások 57 százalékát többszintes, többlakásos épületben, 41 százalékát családi házas formában adták át. Átlagos alapterületük 96 négyzetméter volt.

Pörögnek a lakásépítések

A lakások 42 százalékát négy és annál több szobával építették. Az Otthon Centrum friss elemzése szerint a lakásforgalmat tekintve Szegeden idén megközelítőleg 3800 adásvétel valósul meg, ami azt jelenti, hogy vidéken a második legjelentősebb piac Szeged.

Azért is jó Szegeden élni, mert...
...itt ezer ember közül csak 25 keres munkát

A legfrissebb munkanélküliségi adatok szerint a Szegeden élő 111 ezer 728 munkaképes korú közül mindössze 2819-en keresnek jelenleg munkát. Ez azt jelenti, hogy a városban – szemben az országos 3,8 százalékos átlaggal – 2,5 százalékos a munkanélküliség, miközben Debrecenben 4,8 százalékos ez a mutató. Szegeden az elmúlt három évben megfeleződött az álláskeresők száma: míg 2015-ben száz lakosból négy, addig ma kettő keres munkát magának.

Az életminőség egyik fontos szegmense a vásárlóerő. Az egy főre jutó vásárlóerő tavalyelőtt 1,2 millió forint volt átlagosan Magyarország településein. Szegeden az egy főre jutó vásárlóerő 1,4 millió forint volt.

Azért is jó Szegeden élni, mert...
...ide világcégek hoznak új munkahelyeket

A szegedi székhelyű vállalkozások közül – főtevékenységük szerinti besorolás alapján – 538 vállalkozás tevékenysége tartozik az információ, kommunikáció ágazatba. A tudásgazdaságra építő Szegeden az elmúlt években rohamléptekkel fejlődött az informatikai és az üzleti szolgáltató szektor. A város vonzza a magas technológiai színvonalon működő cégeket. Olyan világcégek telepedtek le az utóbbi években Szegeden, mint a BP, az EPAM és az NNG. A két szektor együtt közel 3500 új munkahelyet teremtett eddig.

Azért is szerencsés ez a látványos növekedés, mert az egyetemi hallgatók többsége, aki Szegeden végez, úgy nyilatkozik, szeretne a városban elhelyezkedni. Friss hír, hogy idén három szegedi szoftverfejlesztő cég is bekerült az ország legszerethetőbb munkahelyei közé: a Zengo, a Bishop & Co. Kft., valamint az Antavo.

Az Antavo szegedi startupcég nemrégiben megnyerte az online üzleti világ Oscár-díját Londonban

Jelenleg a megyei vállalkozások ötvenhárom százaléka Szegeden tevékenykedik. Egyre nő az üzleti szolgáltató központok (SSC-k) és bizonyos tudásintenzív iparágak jelentősége a város gazdaságában. A tudásintenzív iparágak közül az információtechnológia (IT) és egészségipar fejlődött látványosan az utóbbi években. Ezek fejlődését elősegíti, hogy Szeged remek infrastruktúrával rendelkezik, széleskörűen és magasan képzett, több nyelven beszélő munkaerő áll rendelkezésre, és a város elhelyezkedése is kitűnő. Jövőre megkezdi az önkormányzat a lézerközpont melletti 70 hektáros terület infrastruktúrájának és közúti kapcsolatainak fejlesztését. A tervek szerint közel négymilliárd forintból fejlesztik az ELI körüli tudományos-ipari parkot, ahol újabb több száz jól fizető munkahelyet teremtenek.

Azért is jó Szegeden élni, mert...
...a várost nemcsak az itt lakók, de a turisták is szeretik

Szeged gazdaságának új húzóágazata lett mára az idegenforgalom. Ezt bizonyítja az is, hogy Szeged az évi 70 millió forintos idegenforgalmiadó-bevételével országosan az első a nagy vidéki városok között. Budapest és a fürdővárosok után Szeged a turisták legkedveltebb célpontja. Évente már közel 200 ezren fordulnak meg Szegeden, ahol már több mint 410 ezer vendégéjszakát töltenek el a turisták.

Évente több mint 3 milliárd forintos bevétele származik a turizmusból több ezer szegedinek, akik a vendéglátásból élnek.

Azért is jó Szegeden élni, mert...
...a város évek óta a saját lábán áll

Az elmúlt tizenhat évben dinamikusan nőtt Szeged iparűzésiadó-bevétele. Ez a folyamat még a 2008-as gazdasági válság idején sem torpant meg. 2002-ben 4,2 milliárd, az idén pedig már előreláthatóan 9,3 milliárd forint iparűzési adót fizetnek a szegedi cégek, vállalkozások.

A szoftverfejlesztő Bishop & Co. Kft. csapata. A szegedi cég bekerült az ország legszerethetőbb munkahelyei közé

A város 27,6 milliárdos működési költségének több mint egyharmadát a helyi iparűzési adóból fedezi, miközben a központi költségvetésből származó támogatás ma már annak csak az egyötödét éri el.

Azért is jó Szegeden élni, mert...
...ez az iskolák és a tudósok városa

Szeged lakosságának 30 százaléka, 50 ezer 930 fő diák. Minden negyedik szegedinek van diplomája. A lakosság 13 százaléka egyetemi hallgató, ez a második legjobb oktatási mutató Magyarországon. Országosan második legmagasabb az angolul beszélők száma (a lakosság 26 százaléka).

A Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és hazai összehasonlításban is kiválóan szerepel. A hazai egyetemek közül továbbra is az első helyen szerepel az SZTE a brit QS World University Rankings 2017/2018-as rangsorában. A világ közel 26 ezer felsőoktatási intézményének legjobb két százalékába tartozik.

Az egyetemen évente közel hatezer friss diplomás végez, akik között nagy számban végeznek idegen nyelveket beszélő, bölcsész és gazdasági végzettségűek is, akik potenciális munkaerőként jelennek meg a szektor munkáltatói számára. Az egy főre eső tudósok számában Szeged az első!

A dél-alföldi régióban a kutatás-fejlesztési tevékenység Szegedre összpontosul. Pest megye után Csongrád megyében a legmagasabb a vállalkozási szektorban dolgozó, K+F tevékenységgel foglalkozó kutatók száma. A kutatóhelyek száma országos viszonylatban Szegeden a legmagasabb.

Rafai Gábor

(Források: KSH, GKI, GfK Hungária, Otthon Centrum, Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ Szegedi Kirendeltség, SZTE)

Nyitóképünkön: A Szegedi Karácsonyi Kommandó egyetemista tagjai – balról jobbra: Török Réka, Kónya Orsolya és Bundság Éva – a szegedi karácsonyi vásárral kapcsolatos élményeiket osztják meg a kommandó Facebook-oldalán

Vélemények

mutasd mind