Jól vizsgázott a megújult közlekedési csomópont a Novotelnél

Nagyobb zöldfelület, szebb burkolat, áthelyezett buszmegállók, biztonságosabb és új kerékpáros közlekedési lehetőségek. A többi között ezek voltak a célok, amikor megtervezték és átépítették Szeged egyik forgalmas csomópontját. Most megnéztük, milyenre sikerült.

2018. december 07. 14:58

Elsősorban a közösségi közlekedést és a kerékpárosok gyorsabb és biztonságosabb átjutását szerették volna elérni azzal, hogy átalakították a Felső-Tisza part, Huszár Mátyás rakpart, a József Attila sugárút, valamint a Tisza Lajos körút találkozásánál lévő közlekedési csomópontot.

Mint azt Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester elmondta,

a legfőbb gond az volt, hogy a trolik nem fértek el a kanyarban, amint a Felső-Tisza part és a Tisza Lajos körút kereszteződésébe értek.

Korábban volt egy olyan elképzelés, hogy körforgalmat alakítanak itt ki, ami majd biztosítja az átjutást a rakpartra is, de ez annyira lassította volna a forgalmat, hogy a trolik ismét a feltorlódott kocsisorban rekedtek volna.

Át kellett tehát alakítani az eredeti terveket.

A megoldás az lett, hogy

jóval szélesebb sávot kaptak a trolik, amit a biciklisekkel közösen használhatnak. Így már elférnek a másik sávban a piros lámpánál várakozó autók mellett, a kerékpárosok pedig egy rövid átvezető szakasz segítségével biztonságosan ráhajthatnak a József Attila sugárút biciklisávjára.

Ehhez persze át kellett helyezni a buszmegállókat az Ifjúsági Ház elől.

Valaha a Novotel Hotel oldalában volt egy buszmegálló, amit később raktak át a Felső-Tisza partra. Most azonban, hogy megvalósult a csomópont közlekedésbiztonsági és kerékpáros-barát fejlesztése, a megálló visszakerült a régi helyére.

Így aztán

megszűnt az Ifjúsági Ház elnevezésű megálló, ami átköltözött a hotel mellé, és a jövőben a Glattfelder tér nevet viseli. Itt állnak meg december elejétől a 9-es és 19-es trolibuszok.

A túloldalon a Belvedere épülete mellett van a megálló. Mindkét oldalon fedett buszvárót alakítottak ki, így esőben, hóban, szélben, tűző napsütésben sem lesz gond itt várakozni. Két információs tábla is helyet kapott a megállókban, ezek segítségével nyomon lehet követni a járatok érkezését.

A közlekedés átalakítására azért is volt szükség ezen a területen, mert

így könnyebb az átszállás a 3-as, 3F-es, és a négyes villamosokra, de a 20-as 24-es számú buszok felé is rövidebb lesz az út.

A kerékpárosoknak jó hír, hogy a Stefánia felől érkezők most már közvetlenül kanyarodhatnak rá a körútra, onnan pedig a Felső-Tisza part felé folytathatják útjukat, és ugyanez érvényes a másik közlekedési irányban is. 

Új zöldfelületeket is kialakítottak a Novotel melletti téren, ugyanis a régi betonborítást feltörték, egy részét klinker burkolattal látták el, több helyen viszont parkosítottak.

A közlekedésre használt területek új, egységes aszfaltfelületet kaptak, taktilis sávokat helyeztek el a vakoknak és gyengén látóknak, ugyanakkor a kerékpáros sávokon piros felület jelzi, hogy a nagy forgalom miatt nem árt az óvatosság. 

Az egy hete átadott új közlekedési csomópont egyelőre jól vizsgázott, a forgalom folyamatos, a közlekedés pedig biztonságos a bicikliseknek, az autóknak és a trolibuszoknak egyaránt.

A csomópontról készített képeinket a fenti fotóra kattintva láthatja.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind