Tüntetés Budapesten: füstbombák, könnygáz, rendőrök is megsérültek

A Momentum elnöke füstgránátot dobott a rendőrökre, a párt alelnökét rohamrendőrök vitték el, legkevesebb öt embert előállítottak. Még éjfél után is zajlottak az események.

2018. december 14. 10:54

Tüntetés Budapesten: füstbombák, könnygáz, rendőrök is megsérültek

A rabszolgatörvénynek nevezett törvénymódosítás ellen tüntettek csütörtök este Budapesten. A kora este kezdődő demonstráció több órán át békésen zajlott, de később a Budapesti Rendőr-főkapitányság már azt közölte: a tüntetők ködgyertyát dobtak a rendőrökre, akik könnygázzal válaszoltak. Ezt az este során egyre többször alkalmazták a rendőrök, míg a tüntetők flakonokkal, füstgránátokkal dobálták őket. A Parlament legalább egy ablaka betört. Több ellenzéki politikus is a téren volt, ahonnan csak éjfél után vonult el a tömeg. Néhányan az Emmi épületébe is megpróbáltak bejutni, sikertelenül. A tüntetés végül a körúton ért véget.

A demonstrációt a Szabad Egyetem és a Hallgatói Szakszervezet nevű diákcsoport hirdette meg. Az MTI tudósítói a helyszínről azt jelentették: többen maszkban voltak, de a szervezők hangosbemondókon a tüntetés elején azt kérték, vegyék le azt és vállalják arcukat.

A tüntetésről tudósító hírportálok és az MTI is arról számolt be, hogy a tömeg nem sokkal hat óra után indult el a Kossuth térről, tettek egy nagy kört a városban, miközben folyamatosan nőtt a létszámuk. Először a Margit hídon keresztül átvonultak Budára, majd a Bem rakparton haladva a Lánchídon át vissza Pestre, ahol a József Attila utca, Erzsébet tér, Andrássy út, Oktogon, Nyugati tér útvonalon mentek tovább.

A 444 szerint ekkora már 3-4 ezer fős lehetett a tömeg, aminek hatására a körúton egy időre leállt a forgalom. A Markó utcában az ügyészség épülete előtt rövid időre megálltak a tüntetők, és azt skandálták, hogy „szabad bíróságot”. Innen aztán visszaérkeztek a Kossuth térre, a Parlament elé, ahol nagyon sok rendőr várta őket.

A tüntetők ekkor már csaknem teljesen megtöltötték a teret. A tömegben feltűntek magyar és uniós lobogók, Momentum-, Jobbik-, LMP- és Párbeszéd-zászlók. A Parlament főlépcsőjét több sorban védték a rendőrök. Ahogy telt a tér, úgy kerültek a tüntetők egyre közelebb hozzájuk.

A 444 szerint a Kossuth téren bemondták a szervezők, hogy a tüntetés békés, ezért azt, aki erőszakosan nyilvánul meg, vagy erőszakra buzdít, eltávolítják a rendezvényről.

Voltak szónokok is, akik a túlóratörvény mellett a CEU elüldözéséről, a hajléktalanok ellen hozott jogszabályokról is beszéltek, valamint, hogy szerintük a kormány nőellenes és homofób politikát folytat.

Az Index azt írja, hogy még hat óra előtt felszólalt a téren Tamás Gáspár Miklós filozófus is (kisebb csodának érezzük, hogy csak most szólalt meg). Ő azt mondta, hogy a kormány olyan rendszert hozott létre, ami kiszolgálja a multikat, és nem biztosít megfelelő jogokat a magyar munkavállalóknak. Szerinte ennek a korszaknak most jött el a vége.

Háromnegyed kilenckor a tüntetők közül valaki füstbombát dobott a rendőrök közé, akik erre könnygázzal válaszoltak. Közben a Parlament lépcsőjén álló rendőröket leváltották a rohamsisakos készenlétisek, a tüntetők pedig egyre idegesebbek lettek, egyre többször dobálták őket.

Az Index azt írja, hogy Nyakó István MSZP-s politikus is ott állt a lépcsőnél az első sorokban.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A rendőrség honlapján azt írták: az egyre agresszívebben viselkedő tüntetők provokálják a rendőröket, és ködgyertyát dobtak a sorfal közé. A rendőrök parancsnoka az emberei testi épségének védelme érdekében elrendelte a védőfelszerelés használatát, ezért a rendőrök testpáncélt, védősisakot vettek fel.

A 444 azt írja, hogy a Momentum elnöke,

Fekete-Győr András elismerte, hogy ő is dobott füstbombát, mielőtt könnygázzal támadtak a rendőrök.

A lap később, az este során beszélt is vele a téren, azt mondta nekik, hogy nem bán semmit, mert bizonyos esetekben ilyen eszközökhöz kell nyúlni a hatékony tiltakozáshoz, valamint, hogy számol azzal, hogy eljárás fog indulni ellene, de inkább a fideszesek ellen kellene eljárást indítani. Kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy ez a mostani tüntetés a tüntetők és a rendőrök részéről is sokkal radikálisabbnak tűnik, mint az elmúlt években. Szerinte 2006 óta nem volt ilyesmi Budapesten. Szóba került a videóban az is, hogy a

Momentum alelnökét, Donáth Annát lerántották és elvitték a rohamrendőrök, pedig ő semmit nem dobott el, csak meggyújtott és a magasba tartott egy füstgyertyát.

Kunhalmi Ágnes MSZP-s politikus az Index szerint bejutott a rendőrsorfal mögé, ahová a Momentum alelnökét vitték, tudott beszélni Donáth Annával, azt viszont nem mondták meg neki, hogy melyik kapitányságra viszik előállítani. Később a momentumosok megtudták, hogy a X. kerületi kapitányságra vitték, ezért odamentek. Fekete-Győr András elnök az épület előtt készült Facebook-videóban arról beszélt, hogy egyelőre Donáth Annához még az ügyvédjét sem engedik be.

Nem sokkal később a tüntetés szervezői bemondták a téren, hogy a hivatalos tüntetés véget ért, de mindenki próbáljon meg békésen viselkedni. Ez után a rendőrök és a Parlamentbe bejutni próbáló tüntetők között megkezdődött a szokásos tolakodás is a Kossuth téri lépcsőkön. Rendőrök egy része ez idő alatt benyomult a térre, ahol elkezdték kiszorítani a tömeget az Alkotmány utca felé.

Fél tíz körülre a tér nagyobb része már kiürült, akik ott maradtak, azokat körbevették a rendőrök. A sorfal előtt álló keményebb demonstrálók sokat füstbombáztak és dulakodtak, amire minden esetben könnygáz volt a válasz.

A rendőrök egy idő után a könnygáz mellett már gumibotokat is bevetettek a tüntetők ellen, egy rendőr a földre is került. A 444 szerint a gumibot akkor került elő, mikor ki akartak emelni egy tüntetőt a tömegből, akit a többen védeni próbáltak.

Fél tíz után a rendőrség bemondta, hogy aki még a téren van, és rendőröket dobál, bűncselekményt követ el.

Este tízre a 444 szerint néhány százan maradtak a Kossuth tér közepén a rendőrsorfal előtt, köztük több ellenzéki politikus is az MSZP-ből, a Jobbikból és a Momentumból. Azt írják, hogy a rendőrség bőven szórta a könnygázt, a tüntetők pedig füstbombákat használtak és más tárgyakkal dobálták a rendőröket, üvegek és tojás is előkerült.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte: a tüntetők nekimentek a rendőrsorfalnak, miközben zászlórúddal, üres flakonokkal dobálták a rendőröket, akik ezért a sorfalra nehezedő nyomás visszaszorítása érdekében könnygázt alkalmaztak.

Az Index szerint a tüntetők legalább egy ablakát betörték a Parlamentnek, a 444 arról írt, hogy háromnegyed tizenkettő körül egy másik ablakot is betörtek. 

A rendőrség nem sokkal éjfél előtt kiadott közleménye szerint a tüntetők agresszivitásának következtében két rendőr megsebesült, egyikük a fején, társa pedig a combján.

Egy embert hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt előállítottak – írták. Ugyanakkor az Index tudósítója szerint legalább öt embert állítottak elő.

A tömeg nagyobb része éjfél körül elindult a Kossuth térről az Alkotmány utcán, nagy volt a kiabálás, a sípolás, a 444 szerint voltak, akik kukákat vágtak a parkoló rendőrautókhoz, és az Index is kukák felborításáról ír. Valamint arról, hogy voltak olyan tüntetők is, akik felállították a mások által felborított kukákat és elkezdték összeszedni a kiömlött szemetet. A Emberi Erőforrások Minisztériumának Szalay utcai épületébe megpróbáltak bejutni a tüntetők, a rohamrendőrök viszont ezt megakadályozták. A minisztériumnál dulakodás is volt, a rendőrök itt is fújtak könnygázt.

Eddigre körülbelül ezer tüntető maradt, akik éjfél után nem sokkal már a Szent István körúton voltak, az Oktogon felé vonultak, a rendőrök pedig kísérték őket. A 444 szerint körútra még több rendőri kisbusz is érkezett rohamrendőrökkel. Azt is írják, hogy a körúton több tüntetős is letepertek, a Nyugati pályaudvarnál sorfalat álltak, de ezt a tüntetők áttörték és tovább mentek az Oktogon felé.

Az Index azt írja, hogy a tüntetés a Király utcánál ért véget, ahol a rendőrök ismét sorfalat álltak keresztben az úton, szétválasztották és a járdára terelték az embereket, ahonnan már csak igazoltatás után, egyenként lehetett távozni.

Egy nappal korábban

Szerdán, a túlóratörvény elfogadásának napján is tüntettek Budapesten. Az is a Kossuth téren kezdődött, ahonnan átmentek az emberek a Fidesz székházához, közben egy időre lezárták a Margit hidat és akadályozták a Nagykörút forgalmát. A párt székházának az erkélyére ketten is felmásztak, voltak, akik könnygázt fújtak a rendőrökre. Aztán a Kossuth térre ment vissza a tömeg, közben egy időre a Lánchidat is lezárták. Nagyjából éjfélig tartott a tiltakozás a téren, ahonnan a rendőrök nagy mennyiségű könnygáz bevetésével szorították ki a tüntetőket – írta az Index.

(Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton)

Vélemények

mutasd mind