Nem bírtunk a házigazdákkal, álom marad az elődöntő. Dánia-Magyarország 25-22 (15-10)

A magyar férfi kézilabda-válogatott szombaton 25-22-re kikapott a Herningben hazai közönség előtt játszó olimpiai bajnok dán csapattól az első középdöntős mérkőzésén a világbajnokságon, így már biztosan nem juthat elődöntőbe.

2019. január 19. 23:00

Nem bírtunk a házigazdákkal, álom marad az elődöntő. Dánia-Magyarország 25-22 (15-10)

Telt házat jelentő 15 ezer ember és elképesztő - magyar szemszögből szokatlanul ellenséges - hangulat fogadta a csapatokat. A magyarok Balogh Zsolt bokasérülése miatt ezúttal is csupán 15 játékost neveztek a keretbe, közülük az ugyancsak sérült Bodó Richárd nem lépett pályára.

Ahogyan a korábbi mérkőzéseit, ezt a találkozót is jól kezdte a magyar csapat, tartotta a lépést a gyorsabban kézilabdázó ellenfelével, amely egy-két gólosnál nagyobb különbséget nem tudott kialakítani. A játékvezetők két perc alatt négy kiállítást ítéltek egyenlő eloszlásban, ettől némileg megváltozott a játék addigi ritmusa.

A fordulópontot az jelentette, hogy a 16. percben pályára lépett a dánoknál Jannick Green kapus, akinek a védéseire alapozva csapattársai tovább növelték a különbséget.

Csoknyai István szövetségi kapitány már a szünet előtt pályára küldte az összes bevethető cserejátékosát, akik nem teljesítettek rosszul, de néha látszott rajtuk az összeszokottság hiánya.

A német játékvezetők a második félidőben is sokkal jobban tisztelték az olimpiai bajnok és házigazda dánokat, ez számos - meghozott és elmaradt - ítéletükön látszott. A magyarok védekezése az ellenfél gyors akciói miatt sok esetben továbbra sem állt össze, ami rendszerint hazai gólokat eredményezett.

Mindezek ellenére a válogatott nagyszerűen küzdött és remekül tartotta magát, az 51. percben például csak négy góllal vezettek a dánok. Jannick Green a hajrában is parádézott, mégis csupán három találattal győzött csapata, ami egyértelműen a magyarokat dicséri.

A dánok legeredményesebb játékosa Mikkel Hansen lett, aki 13 kísérletből hét gólt dobott. A magyar kapusok közül Mikler Roland 17 lövésből hármat, Székely Márton 16-ból ötöt védett, míg a túloldalon Green 28-ból 12-t hárított.

A magyarok a meccsen egyszer sem vezettek, legeredményesebb játékosuk pedig Szita Zoltán volt, aki hét lövésből öt gólt dobott.

A két együttes 42. egymás elleni meccsén 21 magyar siker és három döntetlen mellett 18. alkalommal győztek a dánok.

A csoport állása:
1. Dánia 6 pont/3 mérkőzés (91-70), 2. Svédország 6/3 (95-77), 3. Norvégia 2/2, 4. Egyiptom 1/2 (54-57), 5. Magyarország 1/3 (82-88), 6. Tunézia 0

A magyar csapat két győzelemmel, két döntetlennel és egy vereséggel zárta a csoportkört Koppenhágában, a középdöntőben pedig vasárnap 18 órától az Afrika-bajnok Tunéziával, szerdán pedig az előző világbajnokságon ezüstérmes Norvégiával találkozik.

Az első és a második helyezett az elődöntőbe jut, a harmadik az ötödik helyért, a negyedik pedig a hetedik helyért játszhat. A torna győztese kijut a 2020-as tokiói olimpiára, a 2-7. helyezettek pedig részt vehetnek a jövő tavasszal sorra kerülő selejtezőtornákon.

Eredmény, középdöntő, 1. forduló, II. csoport:
Dánia-Magyarország 25-22 (15-10)
Herning, 15 ezer néző, v.: Schulze, Tönnies (németek)
lövések/gólok: 40/25, illetve 38/22
gólok hétméteresből: 4/4, illetve 1/0
kiállítások: 12, illetve 10 perc
Magyarország: Mikler - Hornyák 3, Ligetvári 2, Bánhidi 1, Schuch, Nagy L. 2, Bóka 3, cserék: Lékai, Máthé 2, Juhász 4, Sipos, Szita 5, Székely, Ilyés,
szövetségi kapitányok: Csoknyai István, Vladan Matics

Csoknyai István, szövetségi kapitány – Az első félidőben nem játszottunk rosszul, 25 percig jól tartottuk magunkat, amit elképzeltünk, azt játszottuk. Sajnos utána jött több hiba és nem tudtuk jobban megszorítani a dánokat. A kapusuk, Green szinte megbabonázott bennünket, nagyon jól védett. Annak azonban örülök, hogy a második félidőt megnyertük, jól játszottak a fiatalok. A holnapi teljesen más mérkőzés lesz. Ma már fél szemmel arra a meccsre figyeltünk, a szakmai stáb már most készült ellenük, mert kevés idő lesz a ráhangolódásra. Mindenképpen nyernünk kell, és ha győzünk, akkor óriásit lépünk előre.

Juhász Ádám – Nagyon örülök, hogy pályára léphettem, nem igazán számítottam ennyi lehetőségre a mai napon. Azonban a keret átalakult, így előreléptem második számú irányítónak, Máté (Lékai) már nagyon fáradt volt és pihentetni kellett. Egy kicsit pihentebb voltam, mint a többiek, és mint az ellenfél. Próbáltam mindent megtenni, amit kértem tőlem az edzők. Az eredmény felemás, jó is és rossz is. Szerintem még szorosabb is lehetett volna, a végén sajnos sok ziccert kihagytunk. De ha azt nézzük, hogy az olimpiai bajnok ellen pályán lévő csapat átlagéletkora 22 év volt, akkor már nem is olyan rossz ez az eredmény. Tunézia ellen mindenképpen nyernünk kell. Amennyiben minden jól megy, a sérültek már tudnak játszani, a kulcsjátékosok ma pedig tudtak pihenni. Az nem kérdés, hogy csak a győzelem az elfogadható eredmény.

Bóka Bendegúz – Csoknyai mester csak azt kérte tőlünk, hogy 110 százalékot hozzuk ki magunkból a pályán. Úgy érzem ez sikerült is. Az első félidőben sajnos a dánok elmentek 5 góllal, és ezt a hátrányt nem tudtuk ledolgozni, csak futottunk az eredmény után. Azonban úgy gondolom, becsülettel küzdött a csapat és a végeredmény elég jónak mondható az olimpiai bajnok ellen. Holnap számunkra legfontosabb mérkőzés jön Tunézia ellen, amelyet mindenképpen meg kell nyernünk.

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind