A jogállamisággal kapcsolatos aggályaikról és a korrupcióról beszéltek magyar civilek az amerikai külügyminiszterrel

Mike Pompeo Budapesten találkozott a Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért és a K-Monitor képviselőivel.

2019. február 11. 23:26

Az amerikai külügyminiszter látogatása előtt az amerikai State Department egy olyan közleményt adott ki, amiben azt írták, hogy „a demokráciák a legerősebb szövetségeseink, az eleven civil társadalom és a szabad média pedig a plurális demokrácia alapjellemzői”.

Civilek közleménye szerint Pompeót a találkozón a mai magyar jogállamiság kritikus pontjairól tájékoztatták. Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke a többi között

a hatalommegosztás és a független igazságszolgáltatás csorbításáról, a jogállamiságot gyengítő kormányzati intézkedésekről és azokról az elmúlt években elfogadott törvényekről beszélt, amik gyengítik a magyar demokrácia szilárdságát.

Az utóbbi évek civilellenes kampánya és jogalkotási lépések kapcsán azt mondta:

Magyarországon szűkült a különböző vélemények megjelenésének lehetősége, megbélyegzés és fenyegetés éri azokat, akik a kormányzatétól eltérő álláspontot képviselnek, illetve felszólalnak a jogállamiságért és az emberi jogokért.

Kapronczay Stefánia, a Társaság a Szabadságjogokért ügyvezető igazgatója a független és sokszínű sajtó demokratikus fontosságáról, a sajtószabadság korlátozásáról beszélt. A kormánypárti Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány létrehozása és a független sajtó jogainak korlátozása kapcsán az mondta:

„a propagandamédia gyakran indít lejárató kampányokat azok ellen, akik a kormánytól eltérő álláspontot képviselnek, a decemberben létrejött médiaholding különösen hatékony lehet a dezinformáció terjesztésében.”

A mindennapi korrupció visszaszorításában történt ugyan előrelépés az elmúlt tíz évben, de a politikai korrupció átszövi az egész gazdaságot, és a társadalom is jelentős problémaként érzékeli. Ez nem csak a demokratikus értékeket erodálja, de sok esetben biztonságpolitikai veszélyt is jelent. Ezt már Léderer Sándor, a K-Monitor igazgatója mondta az amerikai külügyminiszternek.

A civilek szerint találkozó létrejötte és a véleményük iránti nyitottság ismét bizonyította, hogy az amerikai vezetés szövetségi kapcsolataiban is elkötelezett a jogállamiság értékeinek és a civil társadalom szerepének megvédésében.

A State Department már említett, találkozó előtti közleménye szerint az Egyesült Államok elkötelezett, hogy elmélyítse diplomáciai, katonai, kereskedelmi és kulturális együttműködését Közép-Európával, annak érdekében, hogy az Oroszország és Kína nyomásának kitett régió kapcsolata inkább a Nyugattal erősödjön. Az Index korábban arról is írt, hogy az amerikai külügyminiszter várhatóan nyomást fog gyakorolni Orbán Viktorra, hogy a magyar kormány vonja vissza az Ukrajna EU-csatlakozását érintő, az ukrajnai magyar lakosság jogsérelmei miatt megfogalmazott csatlakozás-blokkolást.

Címlapon

mutasd mind