Ti hogyan és mit csinálnátok? – tapasztalatcsere a SASMob Projektben

Összeültek az Agórában a SASMob Projektben szerepet vállaló cégek képviselői, hogy első alkalommal osszák meg egymással, mi mindent tapasztaltak eddig, hol és hogyan tartanak a megvalósítással.

2019. február 18. 14:41

Ti hogyan és mit csinálnátok? – tapasztalatcsere a SASMob Projektben

Pénzügyi vezetők, telephelyvezetők, HR-szakemberek ültek le a Szent-Györgyi Albert Agóra Informatóriumában azért, hogy információt, tapasztalatot cseréljenek, közösen ötleteljenek annak kapcsán, hogy a három éves SASMob projektben cégen belül mi mindent tudnak megvalósítani. Heves Gábor, a Regionális Környezetvédelmi Központ képviselője, a munkahelyi közlekedési tervek szakmai koordinátora elmondta, azért is volt fontos ez a találkozó, hogy ezzel is azt erősítsék a szereplőkben ez a projekt nem egy egyszereplős „valami”, valóban mindenki fontos, úgy működik jól, ha minél többen szerepet vállalnak benne. – Középvezetőket vártunk most, a következő alkalomra várjuk a felsővezetést. Ezúttal a marketingkampányok kidolgozására koncentráltunk a résztvevőkkel. Mindenhol az a cél, hogy meggyőzzék a kollégáikat azok, akik eljöttek, ha lehet, akkor ne autóval járjanak dolgozni. Nagy szavakat használva, szeretnénk megváltoztatni az emberek viselkedését – sorolta Heves Gábor.

(fotók: Szabó Luca)

Kravalik Zsuzsa, a SASMob projekt külső szakértője ezzel kapcsolatosan azt jegyezte meg, nyilván nem lehet mindenkinek az életét gyökeresen megváltoztatni, de ha mondjuk valaki csak a hét egyik napján kerékpárral megy be dolgozni, az már húsz százalékos változás a korábbi munkába járási szokásaihoz képest. – Ezt már megérzi egy Szeged nagyságú a város. Azt képtelenség elérni, hogy mindenki megváltoztassa a korábbi közlekedési szokásait, de ha szemléletet, hozzáállást sikerül változtatni, azzal csak nyerhet Szeged. Semmilyen világtól elrugaszkodott dologra nem akarjuk rávenni a munkavállalókat. Csak azt szeretnénk elérni, hogy gondolják végig a heteiket, hogy tudják-e esetleg úgy szervezni az életüket, a programjaikat, hogy azokra mondjuk autó helyett közösségi közlekedési eszközt használva jussanak el – mondta Kravalik Zsuzsa.

Az Agórában megtartott workshopon javaslatokat is megfogalmaztak, illetve terveket, segítségnyújtási lehetőségeket is végigvettek. – A cégek rendre elhatározták már, hogy mi mindent lehet megvalósítani, most arról is beszéltek, hogyan lehetne azt megvalósítani. Hogy egy egészen konkrét példát is mondjak, sok helyen fölvetődött, hogy milyen jó lenne egy kerékpárszerviz a munkahelyen „belül” vagy legalább megállapodni egy szervizzel, hogy ott kedvezményesen szerelik, karbantartják a dolgozók kerékpárjait – tette hozzá a SASMob külső szakértője. Jellemző volt a workshopra, hogy a jelenlévő munkáltatók is folyamatosan inspirálták egymást.

– Azzal is tisztában vagyunk, hogy sok elképzelés megmarad az ötlet szintjén. Mégis hasznosak ezek a találkozók, hiszen az könnyen elképzelhető, hogy az egyik cég ötletet az egy másiknál tényleg meg tud valósulni. Van egyfajta tanulási folyamat is ebben a SASMob projektben. Ezek mind, ahogy említettük formálják a szemléletet, és ez a legfontosabb – mondta Heves Gábor.

– Sokszor egy új trolit egyszerűbb megvenni, mint egy ilyen kampányt megszervezni. Előbbi ugyanis sokkal kézzelfoghatóbb. De biztosak vagyunk abban is, egyre több ötlet előbb-utóbb valóban megvalósul – tette hozzá Kravalik Zsuzsa.

Címlapon

mutasd mind