Szabó Bálint becsicskult

Megijedt a hatósági eljárással való fenyegetéstől, és kiegyezett a szegedi Fidesszel, pedig korábban még korruptnak tartotta őket. Talán így szabadlábon maradhat.

2019. február 19. 11:40

Szabó Bálint becsicskult

A NER-ben viszonylag kevés lehetőség van arra, hogy a színfalak mögé lássunk; hogy megtudjuk, miket gondolnak egymásról. Erre adott lehetőséget a Szabó Bálint nevű politikai kalandor, aki egész posztsorozatot szentelt a Facebookon annak, hogy közölje lesújtó véleményét a szegedi Fideszről, annak szereplőiről és irányítóiról.

De ennek most sajnos vége, mert Szabó már arról posztolt, hogy beszünteti a támadásokat:

„Az elmúlt egy hónapban számos bejegyzésben és kellő (egyesek szerint túlzó) részletességgel foglalkoztam a szegedi pártpolitikai szereplőkkel. Kaptam érte hideget-meleget, jöttek a támadások szép számmal minden oldalról. (...)

100 nappal az európai parlamenti és 250 nappal az önkormányzati választások előtt mégis úgy döntöttem: a mai nappal befejezem az egymásba fonódó helyi pártpolitikai szálak bolygatását, és e téren csöndben maradok.”

Amivel tulajdonképpen két dolgot közölt:

  • beáll a sorba, nem támadja a Fideszt, Botkára összpontosítja a tüzet;
  • feladja az ambícióit, hogy ő lehessen a Fidesz polgármesterjelöltje.

Ugyanis közte és a szegedi Fidesz között már eleve azért tört ki a háborúsdi, mert a pártszervezet prominensei nem támogatták, hogy ő legyen Botka kihívója Szegeden.

A történet valahol ott kezdődött, hogy a szegedi Fidesz nem talált olyan jelöltet, akit eséllyel tudna indítani Botka László ellen polgármesterjelöltként. Akkor Szabó, akinek a pályafutása a Vas megyei Fideszben indult, a Fiatal Baloldalban és az MSZP-ben, majd Gyurcsány Ferenc mellett a DK-ban folytatódott, mígnem visszaért a jobboldalra, de már Csongrádban, a Magyar Idők nevű vezető kormánylapban novemberben bejelentette, ő elindul Szegeden polgármesterjelöltként.

Ezután Csongrád megye egyik fideszes országgyűlési képviselője, Lázár János több helyen is azt fejtegette, hogy

„nem tetszik a szegedieknek a szegedi Fidesz. Ez kétségtelenül így van (…) Szegeden egy köztiszteletben álló lokálpatriótára van szükség, aki nemcsak a városházán, hanem a helyi polgári oldalnak is új gondolatokat és új lendületet hoz.”

Szabó és Lázár kiválóan működött együtt az elmúlt években, többször szerepeltek együtt a nyilvánosság előtt is. Továbbá amióta Gyurcsány helyett a hódmezővásárhelyi exminiszter mellé kötötte a lovát (és mögé a kocsiját), a Fidesz központilag irányított propagandamédiája bő terjedelmet és kiemelt helyet biztosított a Botka elleni rágalomkampányának. Ezért kézenfekvő volt azt gondolni, hogy Lázár Szabóra utalt, amikor külső, nem fideszes jelöltről beszélt.

Emiatt érhetett váratlanul mindenkit, amikor februárban maga a kormánypropaganda (kivált annak legkézzelvezéreltebb szekciója, az Origo, 888, Lokál és Szegedma) indított támadást ellene. A kormánymédia kórusa azt állította, Szabó cégét feljelentették, mert nem rendelkezik engedéllyel követeléskezelésre, és így 240 millió forinthoz jutott jogtalanul.

A dolog annál is különösebb volt, mert az Origónál ugyanaznap reggel még Szabó volt a jó fiú, délelőtt – egy azóta törölt – cikkben szemlézték például a Márki-Zay elleni támadását. Délutánra fél hatra változott a helyzet. 180 fokos fordulattal elkezdtek az eddigi szövetségesre lőni.

Ami egészen magyarul azt jelentette, hogy a szegedi Fidesz Kubatov Gábor pártalelnökhöz köthető csoportja nem szeretné, hogy Lázár embere legyen a polgármesterjelölt, és ezzel a bukott kancelláriaminiszter átvehesse a hatalmat a városi jobboldalon.

Szabó erre az Átlátszónak úgy reagált, őt „jól körülhatárolható üzleti-politikai-bűnözői körök” támadják, de szerinte nem fogyott el körülötte a levegő, neki csak a szegedi Fidesz egy részével van konfliktusa.

Amivel tulajdonképpen lebűnözőzte a Fideszt, aminek jelöltjeként elvileg el akar indulni a polgármester-választáson.

Ám mindössze egy hét után máris alábbhagyott a lelkesedése. A kampánycsendről, a támadások befejezéséről szóló posztjában tulajdonképpen azt jelentette be, hogy a belharcot felfüggesztették, a jelöltségről szóló csatát elnapolták nyárra, az EP-választások utánra.

Ami egyúttal azt is jelenti, hogy a Lázár-vonal elveszítette a háborút, Szabóból nem lesz polgármesterjelölt, hiszen feladta az egyetlen eszközt, a szennyes kiteregetésének fenyegetését, ami a cél eléréséhez rendelkezésére állt.

Erősebben talán úgy lehetne ezt megfogalmazni, hogy meghunyászkodott. Még erősebben meg úgy, hogy becsicskult a NAV-val, rendőrséggel, ügyészséggel, eljárással, vagyonelkobzással, börtönnel való visszafenyegetés hatására.

Talán, ha jó fiú lesz, és nem beszél ki, akkor majd elutasítják a hatóságok a kormánymédia belengette „névtelen” fenyegetést.

Így mennek a dolgok a NER-ben: börtönben végzed, ha túl sokat akarsz, bármilyen hű szolga is voltál addig.

Gáti Péter