A legkorszerűbb körülmények között gondozzák mától a tápéi babákat és mamákat

Egy korábbi tűzoltószertárból harmincöt millió forintos költséggel alakíttatta ki a szegedi önkormányzat a tápéi védőnők új otthonát. A jövőben huszonegyedik századi körülmények között fogadhatják a szűrésre érkező babákat és mamákat.

2019. március 25. 19:38

– Gyönyörű helyet alakítottak ki ebből a régi tűzoltószertárból. Én egy három éves és egy hat hónapos babával járok szűrésekre, és nagyon örülök annak, hogy a jövőben ilyen szép környezetben várakozhatunk. Külön öröm, hogy ezután nem a beteg gyerekkel közös váróban kell várakozni azoknak, akik szűrésre, vagy tanácsadásra jönnek – monda Varjú Gabriella.

Olyan szép lett a védőnők új otthona Tápén, hogy a mai átadóünnepségen az itt lakók sem ismertek rá az egykori tűzoltószertár épületére.

Itt alakították ki ugyanis a védőnői szakszolgálat új helyét. A beruházást közel 26 millió forint Európai Uniós támogatásból és a város 9 millió forintos saját forrásából valósulhatott meg, így összesen 35 millióból készült el.

A kivitelezésre kiírt pályázatot három induló közül a szegedi Bertók és Társa Kft. nyerte el.

– Ez a beruházás is része a Szegeden zajló egészségügyi fejlesztési programnak, aminek célja, hogy 21. századi körülményeket teremtsen a dolgozóknak és a betegeknek – mondta el a megnyitón Solymos László.

Az alpolgármester kiemelte, közel 2 milliárd forint jut egészségügyi intézmények fejlesztésére, korszerűsítésére. Közülük már elkészült Újszegeden a Korondi utcai rendelő, Tarjánban a Budapesti körúti intézmény, és felépült Dorozsmán az új egészségház. A közelmúltban pedig megkezdődött a munka az Északi városrészben, a Gáspár Zoltán utcai rendelőben is.

Szécsényi Rózsa, Tápé önkormányzati képviselője elmondta: az itt élő kisgyermekes családok régóta várták ezt a pillanatot. A két védőnő korábban a háziorvosi rendelő épületében dolgozott szűkös körülmények között, ezért mutatkozott igény egy önálló hely létesítésére, hiszen Tápén 300-400 három évnél fiatalabb gyereket nevelnek az itt élő családok.

– Folytatjuk a gyermekes családok számára fontos intézmények felújítását a városrészben. Már megkezdődtek a munkák Tápé két óvodájában, és még az idén 300 millió forintból teljesen megújulhat a Bálint Sándor Általános Iskola épülete is.

– Nagyon örülünk annak, hogy ez a beruházás megtörtént és a jövőben itt teljesen önállóan tudjuk fogadni a gondozottakat – mondta Baloghné Fűrész Veronika vezetővédőnő.

Utalt arra, hogy a kiválasztott és teljesen felújított épület megközelítés és akadálymentesítés szempontjából is kiválóan alkalmas a célra. A bejáratnál pedig egy üvegezett szélfogót is kialakítottak, ahol az anyukák a babakocsikat hagyhatják. Onnan vihetik be a gyerekeket az akadálymentesített váróba, a rendelőbe és a mellékhelyiségbe. A védőnőknek pedig külön irodát is létesítettek.

Az épületet teljesen közművesítették, kívülről hőszigetelték, és kicserélték a tetőcserepeket, valamint a nyílászárókat is.

A tanácsadásra vagy szűrésre érkező első családok ma már az új épületben, korszerű körülmények között várakozhattak.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió tudósítását!

rag