Nagy dobás előtt a szegedi lézerközpont: megoldhatják a nukleáris hulladék még biztonságosabb kezelését

Azon is dolgoznak majd, hogy az atomerőművekben kiszolgált radioaktív anyagok felezési ideje a lehetőségekhez képest minél jobban lerövidüljön, hogy minél biztonságosabban tudjuk azokat tárolni.

2019. április 07. 09:08

Nagy dobás előtt a szegedi lézerközpont: megoldhatják a nukleáris hulladék még biztonságosabb kezelését

Magyar–francia–amerikai együttműködés indul a Szegedi Tudományegyetem vezetésével – jelent meg a napin. Egy nemzetközi konzorcium jön létre, amely az ELI lézerrendszerének felhasználásával egy olyan eljárást fejlesztene ki, amivel hatékonyabban lehetne kezelni a nukleáris hulladékokat.

Ne feledjük, annak idején tizenkét évig küzdött, a város és az egyetem együtt, hogy Európa közös, tudományos beruházása, az ELI, a lézerközpont Szegedre kerüljön. 2007-ben alapított Szeged a Szegedi Tudományegyetemmel egy közös céget az előkészületekre, 2009-ben nyertük el a 70 milliárdos beruházást az EU-tól, ez az egyetlen Magyarországra települt európai tudományos nagyberuházás.

Megérte Szegednek küzdeni, lobbizni azért, hogy ide kerüljön a lézerközpont

A XXI. században csak az a város marad versenyképes, amely a tudásra, a tehetségre, a teljesítményre épít! Szeged ezt teszi!

A 2018-ban fizikai Nobel-díjjal kitüntetett, nemrég a Szegedi Tudományegyetemen vendégelőadást tartó Gerard Mourou egy olyan javaslatot dolgozott ki Toshiki Tajimával közösen, amely ezt az akadályt lézeres gyorsításon alapuló neutronforrással küszöbölné ki. A gyakorlati megvalósításban, ami akár tudománytörténeti áttörés is lehet, a Szegedi Tudományegyetem az elsők között vesz részt. Itt, Szegeden a világ fizikuselitjének aktív közreműködésével fejlesztik ki azt az eljárást, amellyel radikálisan csökkenthető a kiégett nukleáris fűtőelemekben található radioaktív anyagok felezési ideje, így az a környezeti és biztonsági terhelés, amely ezen anyagok kezelésével együtt jár.

Ehhez az ELI központi forrásból nemzeti kutatási programként három évre, összesen 3,6 milliárd forint támogatást kap.