Toroczkaiék szerint migrációt támogató egyetemi ösztöndíjprogramot működtet a magyar kormány

A Mi Hazánk Mozgalom és Ásotthalom nagy gondolkodója egy újabb ötletét osztotta meg a világgal.

2019. április 11. 20:07

Toroczkaiék szerint migrációt támogató egyetemi ösztöndíjprogramot működtet a magyar kormány

Toroczkai László ásotthalmi polgármester főként a Jobbikot elhagyó politikusokból verbuvált Mi Hazánk Mozgalom nevű szélsőjobboldali, nacionalista pártja (aminek ifjúsági tagozata, vagy mije, előszeretettel szórakozik azzal, hogy békés rendezvényeket zavar meg erőszakosan, pusztán azért, mert másfajta világnézetet képviselnek, mint ők) azt követeli a kormánytól, hogy állítsák le a Stipendium Hungaricum nevű programot, mert az szerintük ösztönzi a bevándorlást és lakosságcserét szolgál.

Toroczkai László pártelnök csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján közölte:

adataik szerint a program kedvezményezettjei szinte kizárólag azokból az afrikai és dél-ázsiai országokból érkeznek tanulni Magyarországra, ahonnan a migránsok is. Ugyanakkor mindez évente 10 milliárd forintjába kerül a magyar adófizetőknek

– tette hozzá.

Szerinte miközben a program 2013-as indításakor mindössze 68 hallgató részesült az ösztöndíjban, a mostani tanévre ez a szám kilencezerre nőtt.

Jelentős hányaduk a tanulmányaik mellett munkát is vállal, azok helyett a magyarok helyett, akik a megélhetés reményében kivándoroltak, sokan tanulmányaik befejezése után nem térnek haza, hanem Magyarországom maradnak

– fűzte hozzá az ellenzéki politikus.

Szerinte annál is inkább szükséges az ösztöndíjprogram felszámolása, mert hátrányosan megkülönbözteti a külföldiekkel szemben a magyar hallgatókat. Az egyetemek a magyar hallgatók után járó állami támogatás két és félszeresét kapják a külföldi hallgatók után, vagyis arra kényszerítik az egyetemeket, hogy magyarok helyett afrikai és dél ázsiai hallgatókat vegyenek fel – magyarázta.

Toroczkai László szerint a Stipendium Hungaricum helyett a kormánynak olyan ösztöndíjprogramot kell támogatnia, aminek keretében csak azon országokból érkező hallgatókat fogad Magyarország, amely országokban a magyar hallgatók is szívesen tanulnak.

Fotó: MTI