Rekordot döntött a karjukat nyújtó hallgatók száma: véradásbarát címre pályáznak

Azt tervezték, hogy az év századik napján, legalább százan adnak vért. A TIK-be végül 252-en mentek el, 187-en adhattak is vért, köztük sok külföldi hallgató is. A cél a Véradásbarát Felsőoktatási Intézmény cím.

2019. április 12. 14:29

Rekordot döntött a karjukat nyújtó hallgatók száma: véradásbarát címre pályáznak

Nem hiába nyerte meg néhány évvel ezelőtt a Szegedi Tudományegyetem az országos felsőoktatási véradóversenyt: a hallgatók, oktatók és az egyetem munkatársai között nagyon sokan vannak, akik fontosnak tartják az önkéntes véradást.

Az Országos Vérellátó Szolgálat Szegedi Regionális Vérellátó Központja tavaly indította el a Szegedi Tudományegyetemmel közösen azt az akciót, amelynek célja az volt, hogy az év 100. napján legalább 100-an adjanak vért.

Ezt a szegedi egyetem már tavaly is túlteljesítette, az idei pedig minden idők legsikeresebb véradása volt: 252-en jelentkeztek véradásra TIK-ben, közülük 187-en adhattak is vért.

Az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban az év századik napján tíz állomáson fogadták az önkéntes véradókat, reggeltől késő délutánig kígyózott a sor.

Az idén kiemelkedően magas volt a külföldi hallgatók száma: brazil, marokkói, német, pakisztáni diákok is megjelentek, hogy megmentsenek három életet, de  szép számmal regisztráltak első véradókat is.

Az egyetemen levett vérből három megye – Bács, Békés és Csongrád – minden egészségügyi intézményébe kerül majd, a legnagyobb mennyiséget az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ igényli. Ha marad felesleges vér a régióban, akkor azt az országban oda szállítják, ahol szükség van rá.

A szerdai véradással a szegedi egyetem közel került ahhoz, hogy elnyerje a Véradásbarát Felsőoktatási Intézmény címet. Az Országos Vérellátó Szolgálat által alapított elismerést azok a felsőoktatási intézmények nyerhetik el az ezer főnél nagyobb hallgatói létszám esetében, ahol egy naptári éven belül a két legsikeresebb véradás összesített donációszáma eléri a 200 főt.

Aki a 100. napon történt véradást kihagyta, az május 8-án adhat vért a József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

Képünk illusztráció.

Címlapon

mutasd mind