Tovább erősíti a szociális hálót Szeged

Az önkormányzat számtalan módon – pénzzel, juttatásokkal, intézményi infrastruktúrával – segíti a szegedi rászorulókat. A legújabb beruházásként az idősek nappali ellátását szolgáló szociális intézmény épül a Kaszás utcában.

2019. április 16. 22:21

Az új ingatlan alapkövét kedden délelőtt rakták le. A várhatóan októberre elkészülő intézmény a szociális ellátást végző Szegedi Kistérség Többcélú Társulásának Vám téri, a szolgáltatás ellátására mára már alkalmatlanná vált, elavult épületét váltja ki.

Botka László polgármester az ünnepélyes alapkőletételen elmondta, a város egy teljesen átfogó intézményfelújítási programot hajt végre, amely lényegében minden intézménytípus érint, bölcsődéket, óvodákat, iskolákat, orvosi rendelőket és szociális intézményeket is.

Az utóbbiakra uniós forrásból és saját erőből közel egymilliárd forintot fordít a város. A fejlesztések keretében teljesen megújul és kibővül a Kálvária sugárúti idős otthon konyhája, amelynek kapacitása 650-ről 1000-re emelkedik. A polgármester kiemelte Szegeden hat épületben működik napközben idős ellátás, ezeket az épületeket is felújítják majd. Ezek mellé – a móravárosiak régi vágyát teljesítve – ebben a városrészben egy vadonatúj intézmény épül a Kaszás utcában. Ezekben az intézményekben naponta 1530 ebédet osztanak ki a rászoruló időseknek, de ennél jóval többen veszik igénybe a különféle szolgáltatásokat.

A Kaszás utcában felépülő 150 négyzetméteres intézmény 141 millió forintból készül el, nagyobb részt uniós támogatásból. A szerződés szerint a kivitelezőnek októberre kell elkészülnie a beruházással.

Csúcs Áron, a Szegedi Kistérség Többcélú Társulás Koordinációs központjának igazgatóhelyettese elmondta jelenleg az egyik Vám téri ingatlan ad otthont a városrészben élő idősek nappali ellátásának, de már nagyon leromlott állapotban van az épület. Mivel nem lett volna értelme felújítani, ezért másik helyet kerestek a közelben, és sikerrel pályáztak egy teljesen új épület kivitelezésére. Az egyszintes, akadálymentesített épületben lesz étkező, társalgó és szociális helyiségek, valamint mellette egy kis parkot is kiépítenek.

A Kaszás utcában lévő üres telekre tervezett modern épület közel 30 idős embernek biztosít majd napközben kulturált elhelyezési és étkezési lehetőséget, akik reggel 8 és délután 4 óra között veheti igénybe a szolgáltatásokat. Az étkezés mellett lesznek foglalkozások, beszélgetések és különféle programok is. A beruházás a körzetben élő idős emberek mindennapjait teszi majd komfortosabbá, kulturáltabbá. - tette hozzá Csúcs Áron.

Klein Norbert, a kivitelezést végző Dél-Konstrukt Zrt. operatív igazgatója elmondta, a munkálatoknak azonnal elkezdik majd, mivel elég szoros a határidő. Folyamatosan 20-30 emberrel dolgoznak majd annak érdekében, hogy határidőre elkészüljön az épület.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

Kapcsolódó cikkek

mutasd mind