Újabb húsz szociális bérlakás talált gazdára: hamarosan ismét lehet pályázni

Nagy volt az öröm csütörtök délután a városháza házasságkötő termében. Pedig nem jegyes párok fogadtak örök hűséget egymásnak: Botka László polgármester adott át újabb húsz felújított szociális bérlakást a sikeres pályázóknak.

2019. április 25. 21:17

– A saját otthonunkat a devizahitel vitte el fejünk fölül, öt év albérletezés után most pályáztunk először, sikerrel. Nagy könnyebbség lesz a bérlakás, havi ötvenezret megspórolunk, újból saját otthonra gyűjthetünk, az a végcél – mondta Nagymihály Szilvia, aki párjával, Kiss Attilával érkezett. Vele és tizennyolc éves, mozgássérült lányukkal költöznek majd a Kereszttöltés utcába.

– Korábban nem pályázhattunk, mert ha valakinek hat éven belül volt saját ingatlanja, az kizáró oknak számított. Ezt csökkentették most három évre. Sok bedőlt devizahitelesnek nagy segítség ez.

Szilágyi Ágnes egyedül jött el a jelképes kulcsátadóra, de nem egyedül fog beköltözni a Hont Ferenc utcai 55 négyzetméteres lakásba. A több mint húsz éve az egészségügyben dolgozó, egyedülálló hölgy tizenhárom éves kislányával örülhet az új otthonnak, ami nem csak tágasabb, de jóval olcsóbb is a korábbi albérletnél.

– Öt évig éltem a kislányommal albérletben, most úgy számoltam, a lakbér kevesebb, mint a fele lesz az albérleti díjnak. Szerencsések vagyunk, éppen azt a lakást néztük ki, amibe végül be is költözhetünk.

Botka László polgármester – mielőtt személyesen átnyújtotta a bérletbe adásról szóló dokumentumokat a nyerteseknek – elmondta, az elmúlt három évben összesen hatszáz szociális bérlakást újítottak fel mindenféle állami támogatás nélkül. Az önkormányzat több mint kétmilliárd forintot költött a lakások teljes felújítására, hogy olyan szegedi családokat juttassanak komfortos bérlakásokhoz, akik saját erejükből nem tudtak volna otthont teremteni. Ők a jövőben alacsony bérleti díjfizetés ellenében önálló otthonban lakhatnak.

– A Magyarországon is egyedálló szociális bérlakásprogramunkat az idén is folytatjuk. A ma átadott húsz lakással együtt összesen száz szegedi családnak tudunk majd az idén is megfelelő lakhatást biztosítani – mondta a polgármester.

Az IKV Zrt. már megkezdte a felújítását annak a harmincöt lakásnak, amelyekre májusban írnak ki pályázatot, úgyhogy akik eddig nem jártak sikerrel, hamarosan újra pályázhatnak – bíztatta a szegedieket Botka László.

A ma birtokba vett húsz lakás közül a legkisebb 30, a legnagyobb 63 négyzetméter. A havi bérleti díj 9700 és 20 ezer 350 forint között változik, ami negyede a szegedi piaci albérletek árának.

A nyertesek között hét pályázó gyermekes család, tizenegy a gyermekét egyedül nevelő szülő és két egyedülálló is új otthonhoz jutott.

rag

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

Vélemények

mutasd mind