Závecz Tibor: A szakmai hitelességünk fontosabb a pártszimpátiánknál

Az idei uniós választáson nagyobb lesz a részvétel, mint 5 évvel ezelőtt – véli Závecz Tibor, aki pár éve saját közvélemény-kutató céget alapított. A mérések hitelességét mindennél fontosabbnak tartja, és szerinte nem csupán a pártok érdeke, hogy a társadalom véleménye nyilvánosságot kapjon.

2019. április 25. 22:53

Závecz Tibor: A szakmai hitelességünk fontosabb a pártszimpátiánknál

A Závecz Research ügyvezető igazgatója a Szegfű Klubban megtartott előadásán hangsúlyozta, hogy a szakma szabályait minden komoly közvélemény-kutató cég tiszteletben tartja, hiszen ez egy olyan piac, ahol csak a pontosságot méltányolják a megrendelők. Egyik legfontosabb elvük, hogy minden állampolgárnak meg kell adni a lehetőséget arra, hogy elmondja a véleményét. Erre a legjobb módszer a véletlenszerű kiválasztás. Az is egy fontos alapelv, hogy minden generációt, társadalmi réteget a társadalmi arányuknak megfelelő hányadban jelenítsék meg a mérésekben. Ha jó a metodika, akkor a felmérés is pontos, a megrendelő számára pedig csakis a hiteles adatok értékesek. Kétségtelen, hogy olykor megjelennek a piacon új szereplők is, melyek furcsa adatokat publikálnak, de ezek rövid úton el is szoktak tűnni.

A szakmai hitelesség tehát jóval fontosabb szempont, mint a pártszimpátia. Persze, a közvélemény-kutatónak is van politikai véleménye, ám ennek soha nem szabad jelentkeznie a felmérésekben. Néhány publikációjukban megfogalmaznak ugyan ajánlásokat, például, hogy érdemes-e összefogniuk pártoknak bizonyos ügyek mentén, de ezek esetében is törekedni kell az objektivitásra.

Fotók: Szabó Luca

A Závecz Research fontosnak tartja, hogy minden hónapban nyilvánosságra hozza a legfontosabb adatokat, így például a pártok támogatottságát. Ez a cég vezetője szerint a polgárok számára iránymutatás, noha nem jellemző a magyar társadalomra a közélet eseményeinek folyamatos nyomon követése. A magyar választópolgárokat általában választások környékén tudják eredményesen megszólítani a pártok, és ilyenkor tapasztalható a legnagyobb választási hajlandóság is.

Závecz Tibor úgy érzi, most is fokozódik a politika iránti érdeklődés, ezért a május 26-i EP-választásra többen mennek majd el szavazni, mint 5 évvel ezelőtt, amikor kevéssel 30 százaléka ment a voksolásra a választásra jogosult magyar polgároknak. Ez azonban egy hosszú menet lesz, és nem biztos, hogy ez a figyelem kitart októberig, amikor a helyhatósági választásokon lehet majd szavazni. Bár az igaz, hogy a Fidesz készítteti a legtöbb belső felmérést, de ilyeneket megrendelnek ellenzéki pártok is. Ez nem ördögtől való dolog – véli Závecz Tibor, de az nagyon káros, ha egy párt csakis azt nézi, hogy egyes intézkedések mennyire népszerűek a polgárok köreiben. Vannak ugyanis más szempontok is azon kívül, hogy a szavazóknak mi tetszik, és mi nem. A hosszú távú politikai célok ugyanis csak bizonyos elvek mentén valósíthatók meg, melyek nem minden esetben találkoznak a választók szimpátiájával.

Címlapon

mutasd mind