Fehér oroszlán született a Vadasparkban

Május 15-én született meg Nadja és Timba, a Vadasparkban élő fehér oroszlán pár második kölyke. A nőstény kisoroszlán a Szonja nevet kapta.

2019. május 22. 10:45

Fehér oroszlán született a Vadasparkban

Szerencsére a már a győri Xantus János Állatkertben élő testvérével, Amalival ellentétben nála nem jelentkeztek problémák, az anyjának most van elég teje, így nincs szükség emberi segítségre. Az anyaállat, már napok óta a ház biztonságában várta az utódjának világra jöttét, és most is ott neveli a kicsit. Az élesebb szemű látogatók akár meg is láthatják a kb. 1,5 kilogramm súllyal született oroszlánkölyköt. A szakemberek azt kérik, kopogással, villanófénnyel és egyéb módon ne zavarják az anyát és kicsinyét!

Érdeklődőből pedig már most sok van, ami nem véletlen, hiszen nagyon népszerű állatok az oroszlánok, a világos színű, avagy fehér oroszlánként ismert színváltozat még inkább. Ez a színezet nem faji, alfaji bélyeg, és nem is albinizmus, hanem Dél-Afrikában, Timbavati térségében a természetben is előforduló színváltozat. Igaz, miután kedvelt vadászcélpont volt a felfedezése után, a 1990-es évek végére már nem is tudtak vadon élő egyedeiről.

A Global White Lion Protection Trust által közölt legfrissebb, 2018-as adatok szerint csak 11 fehér oroszlán él jelenleg természetes körülmények között, míg állatkertekben és tenyészfarmokon közel 300 egyede él. Az előbbiekben génmegőrzés a cél, hogy megőrizzék ezt a természetben is előforduló génváltozatot, amelynek eltűnéséért egyértelműen az ember lenne a felelős.

A kisoroszlán azért kapta a Szonja nevet, mert Szonja napján született, hangzása hasonlít Nadjához, valamint – véletlen egybeesés – egyben a neves magyar színésznőre, Oroszlán Szonjára is utal.

Szonja fejlődését figyelemmel kísérhetik a látogatóink, valószínűleg ugyanolyan nagy kedvence lesz a Vadasparknak, mint testvére, Amali volt.

Fotók: Endrédi Lajos (Szegedi Vadaspark)