Vágó Gábor: A klímaváltozás az emberiség előtt álló legnagyobb kihívás

A következményeit a politikus szerint Magyarországon és a Kárpát-medencében leginkább a Homokhátság és a Duna-Tisza köze szenvedi majd el.

2019. május 22. 14:57

Vágó Gábor: A klímaváltozás az emberiség előtt álló legnagyobb kihívás

Az LMP EP-listavezetője szerdai kiskunfélegyházi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy

az átlagos hőmérsékletnövekedés 0,9 Celsius-fok, ez az érték azonban a Kárpát-medencében 1,5 fok, a Homokhátságon és a Dél-Alföldön pedig 1,8 fok, ezért szerinte ez a térség sokkal nagyobb nyomás alatt van ebben a globális krízisben, mint bármelyik más terület a Kárpát-medencében.

Az ellenzéki politikus szerint, azonnali cselekvésre van szükség, ez az utolsó választás, amikor még érdemben dönthetnek az emberek, és szembe lehet szállni a klímaváltozással.

Cselekvés hiányában ugyanis tíz év múlva félsivatagi klímaviszonyok alakulnak ki hazánkban

– tette hozzá.

Vágó Gábor úgy fogalmazott, a sivatagi viszonyok elkerülése érdekében, a legjobb választás, ha „zöldeket küldünk az Európai Parlamentbe”. Emlékeztetett: az LMP megalakulása óta fontosnak tartja a klímaváltozás témáját, és a jelenlegi kampányban most már látszik, hogy a többi ellenzéki párt is felébredt, de a beszélgetés helyett a cselekvésnek lenne itt az ideje.

Vágó szerint az Európai Parlamentben a szerte Európában egyre inkább erősebb zöldekkel azon dolgoznak majd, hogy az energiatermelés, a tömegközlekedés fejlesztése, valamint a közös agrárpolitikai támogatások területén forradalmi változásokat legyenek képesek elérni.

Kérdésre elmondta: május 26-án magasabb részvételre számítanak, mint a legutóbbi EP-választáson, majd kutatásokra hivatkozva megjegyezte: erős véghajrával pártjuk akár két mandátumot is szerezhet.

(Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Kapcsolódó cikkek

mutasd mind

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind