Nemesi Pál fantomokkal beszélget a Facebook-oldalain

Máris bevetette a Fidesz Szegeden az 1.0-s trollhadsereget: gyorsan, könnyen beazonosíthatók a „véleményformálók”.

2019. július 17. 15:45

Nemesi Pál fantomokkal beszélget a Facebook-oldalain

Volt ugye a fantomgyár Debrecenbe „üldözése”.

Most pedig van ez: a milliárdos fideszes polgármesterjelölt, Nemesi Pál kampánycsapata hamar elővette az ősi albán módszert – kamu Facebook-profilokkal próbálják tematizálni Nemesi „közbeszédét”, ám olyan könnyen kiszúrhatók és beazonosíthatók ezek a trollok, hogy ez az igazán ciki, nem is az, hogy egy nagyapa fantomokat buzdít további tanácsadásra, javaslattételre.

„Köszönöm a rengeteg támogató üzenetet, kommentet, amelyet a bemutatkozásom óta eltelt 8 napban kaptam! Fantasztikus érzés, hogy ennyire sokan vagyunk!”

Így örömködik Nemesi Pál milliárdos, fideszes polgármesterjelölt a Facebook-oldalán. El kell keserítsük, kevesebben vannak, mint gondolná. Illetve akik ezt csinálják, tisztában vannak vele, persze, de legyen ön is tisztában azzal: nem létező emberek, lásd még troll, fantom, reagálnak a bejegyzések alatt.

Nézzünk meg közülük kettőt alaposabban!

Itt van például Zay Anna.

Nézzék meg a profilképét!

Ő itt állítólag Zay Anna. Hát nem!

Majd nézzék meg, ahol valójában van, és amilyen néven valójában van:

„Zay Anna” valójában. Egy divatblogszerűség egyik fotója; magyarra tükörfordítva a fájlnév: aranyos téli kempingöltözet, ideális hölgyeknek. Ugye mindannyian ehhez hasonló nevekkel mentjük el a rólunk készült képeket?

Miért rak ki magáról valaki egy ilyen fotót? Nagy valószínűséggel azért, mert Zay Annát soha senki nem látta. Valaha élt, és ilyen jól nézett ki:

Ő tényleg Zay Anna volt egykoron: Csömöri báró Zay Anna (1680–1733), férjezett vajai Vay Ádámné, az első magyar női írók egyike, a barokk kegyességi próza képviselője

Nyíregyházán egészségügyi és informatikai szakgimnázium van róla elnevezve...

De ott van Egerszegi Karcsi is. Tizennégy ismerőssel, ebből ketten a Nemesi Pál vezette kampánycsapat tagjai, és egy olyan profilképpel, amelyen harmincöt évesen cseppet sem tűnik kevesebbnek ötvenötnél.

Troll detected: Egerszegi Károly csak Nemesi kampánycsapatának a kitalációja

Az ő profilképe is viszonylag könnyen, gyorsan megtalálható, ráadásul nem is akárki – valójában.

Guy Willison motorokat épít, újít föl Angliában – írtak is róla, a cikkben van egy fotó, amin pont „úgy néz ki”, mint Egerszegi Karcsi... Micsoda véletlen! Millió az egyhez az esély! Vagy inkább kétmillió!

Vajon Guy Willison tudja azt, hogy van egy reklámembere Szegeden, aki egy fideszes, milliárdos polgármesterjelöltért harcol?

Persze a Facebookra mindenki olyan fotót tesz ki (magáról), és olyan adatokat ad meg, amilyeneket akar, de ha jobban végiggondolja az ismerőseit, jelentős többségüknél valóban olyan fotók vannak az oldalukon, amelyek őket ábrázolják, és olyan nyilvános adatokat adnak meg magukról, amelyek közelítenek a valósághoz.

Nem úgy, mint Annánál és Karcsinál.

És ők csak ketten azok közül, akiknél nemhogy a lóláb, hanem egy komplett ménes lóg ki.

Azaz, vigyázzanak, ahogy közeleg az október, úgy lépnek elő a homályból a trollok, akik igaznak tűnő dolgokról írnak, jónak tűnő hozzászólásokat posztolnak, de...

Hogy a módszer mennyire közkedvelt a Fidesz-valóságban, jól jelzi, a mérce írása is: Keszthelyen tiltakoztak az ellen, hogy az utolsó szabadstrand is Mészáros Lőrinc tulajdona lett. Innen a szó a mércéé:

„A tüntetés hírére lendületbe jött a kormánypárti Pesti Srácok is, ahol Füssy Angéla szerző (aki saját forrásait adta ki nemrég) több »helyi« Facebook-kommentjét bemutatva próbálta lejáratni a szervezetet és az eseményt, azt »agyhalálnak« beállítva, viszont sajnos úgy tűnik, hogy ezek a felhasználók nem csak hogy nem helyiek, de egészen konkrétan nem is léteznek.”

Nézzék meg, kiket azonosítottak be kollégáink!

gszl