Már csak két keddje maradt a Rádió 88-nak

Továbbra is bizonytalan Szeged leghallgatottabb és legértékesebb rádiójának a sorsa: a Médiatanács ugyanis július 16-án sem tárgyalt a Rádió 88 médiaszolgáltatási engedélyéről.

2019. július 20. 01:22

Már csak két keddje maradt a Rádió 88-nak

Augusztus 31-én lejár a Rádió 88 médiaszolgáltatási engedélye. Ezt az engedélyt a Fidesz-közeli Médiatanács 5 évvel meghosszabbíthatná, hiszen a rádió ezt hivatalosan kérte. A Médiatanács azonban annak ellenére sem veszi napirendre a szegedi rádió ügyét a szokásos keddi ülésein, hogy annak a törvény szerint meg kellett volna történnie az engedély lejárta előtt 2 hónappal, tehát legkésőbb a június 25-i ülésen vagy akár egy június 30-i rendkívüli ülésen. Ráadásul, a tanács augusztusban elvileg nem ülésezik a szabadságolások miatt, így már csak kétszer ülnek össze addig, amíg érvényes a rádió engedélye.

A Médiatanács tehát 19 napja törvényt sért, mert a július 16-i, keddi ülésén sem foglalkozott a Rádió 88 médiaszolgáltatási engedélyével.

A helyzetet egyelőre csak azok értik, akik a tűz közelében vannak, de még az is lehet, hogy ők sem. És dőreség lenne azt gondolni, hogy bárkinek, aki szívén viseli a rádió sorsát, ne indulna be a fantáziája arra, hogy 

  • Miért sértett törvényt nyíltan a Médiatanács azzal, hogy a médiaszolgáltatási engedély lejárta előtt 2 hónappal nem tárgyalta a Rádió 88 ügyét?
  • Kinek, kiknek az érdekében sértenek törvényt a mai napig?
  • Mi a célja ezzel a Médiatanácsnak vagy az esetleges „megbízóiknak”?
  • A nyílt törvénysértés miféle nyomásgyakorlás eszköze lehet?
  • Miképpen illeszkedik ez a szándékosan bizonytalanná tett helyzet a vállalkozás általános szabadságába?
  • Hogyan kössön új reklámszerződéseket egy médium úgy, hogy azt sem tudni, szeptember 1-jén működhet-e vagy sem?
  • Hogyan biztosítsa a működést ilyen körülmények között a tulajdonos?
  • Mi lesz a rádió dolgozóival?
  • Mi lesz a rádió hallgatóival?

És ezek csak a Rádió 88-at, a tulajdonosokat, dolgozókat és a hallgatókat érintő közvetlen kérdések. A messzebb vezető fejtegetések, amelyek már nemcsak a rádió rajongóit, hanem mindenkit érintenek úgy kezdődnek, hogy milyen ország az, ahol ezt meg lehet tenni egy üzleti vállalkozással. 

A Rádió 88-at támogató rajongók csoportjához már 13 ezrnél többen csatlakoztak. Elindult egy petíció is Védjük meg a Rádió88-at! névvel, ezt két hét alatt 59-an írták alá.

Ismét emlékeztetőül a Rádió 88 tulajdonosának korábbi közleménye, amiben folyamatos tájékoztatást ígérnek a jövőjükkel kapcsolatban a hallgatóknak:

„Nem szűntünk meg

A Rádió 88 minden munkatársa nevében köszönjük azt a támogatást, amit a szegediektől kaptunk a tegnap megjelent hír után. Szeretném hangsúlyozni, hogy a Rádió 88 nem szűnt meg, ma is Szeged kedvenc zenéi szólnak a frekvencián és kollégáimmal azon dolgozunk, hogy rádiónk még hosszú ideig a szegediek életének része maradjon. A jövőnkkel kapcsolatos hírekről folyamatosan tájékoztatást adunk hallgatóinknak. Szeretnénk megkérni a politikai pártokat és a politikai szereplőket, hogy ne sajátítsák ki a Rádió 88-at saját, politikai céljuk eléréséhez, egyúttal elhatárolódunk minden rendezvénytől, amit a politikai pártok szerveznek a napvilágot látott hírek és események okán.

Tóth Géza
tulajdonos”

(Nyitóképünkön Karas Mónika, a Médiatanács elnöke látható)