Mindenki tehet valamit a klímakatasztrófa elkerüléséért

Az időjáráson nem múlt, hogy sikeres legyen az idei autómentes nap Szegeden, ugyanis kellemes hőmérséklet és a ragyogó napsütés csábította arra az autótulajdonosokat, hogy gyalog, kerékpárral, vagy tömegközlekedéssel induljanak munkába.

2019. szeptember 20. 12:37

Nagyon fontos, hogy már gyerekkorban tudatosuljon mindenkiben, hogy közösen tehetünk valamit a környezeti katasztrófák elkerüléséért – mondta Makra Orsolya, aki kisfiával érkezett az idei autómentes nap ünnepélyes megnyitójára. Milán egyébként imádja a villamosokat és a trolikat, úgyhogy számára adott a motiváció, hogy idősebb korában is használja majd a közösségi közlekedést.

A Dugonics téren összesereglett óvodások és középiskolások előtt Ménesi Imre a városi közgyűlés városüzemeltetési, fejlesztési és környezetvédelmi bizottságának elnöke mondott beszédet, aki azt hangsúlyozta, hogy ha néhány kormány (többek közt a magyar) nem is tesz meg mindent a klímakatasztrófa elkerüléséért, mi, egyszerű polgárok a környezettudatos életvitelünkkel megóvhatjuk a környezetünket.

Harkai István, Szeged rendőrkapitánya arra hívta fel a figyelmet, hogy a közlekedés biztonságosabbá tétele legalább olyan fontos, mint a környezetszennyezés elleni küzdelem. Ennek demonstrálására A rendőrség a Huszár Mátyás rakparton baleseti szimulációt tartott (egy halálos közlekedési balesetet modelleznek itt) a diákoknak.

Szeged egyébként az egyik legzöldebb város az országban, amit az is alátámaszt, hogy a munkába járók egyötöde kerékpárral jár dolgozni,

más hazai hasonló nagyságú településekhez képest itt nagyobb a tömegközlekedést igénybe vevők aránya, és lényegesen alacsonyabb a gépkocsi használat, mint például Székesfehérváron vagy Miskolcon.

Szegeden a közösségi közlekedés korszerűsítése is fontos szempont, így az autómentes nap egyik szenzációja a Somogyi utca és Dugonics tér kereszteződésében megtekinthető elektromos busz, amelynek még csak egy prototípusa készült el. A téren egyébként ügyességi feladatokkal, ismeretterjesztő előadásokkal, kerékpáros szervízeléssel, és számos egyéb programmal várják egész nap az érdeklődőket.