Oviavató Felsővároson: a Kemes utcai már a hatodik, amelyik teljesen megújult

Tavaly indult Szegeden az a gyermekintézmény-felújítási program, amelynek keretében tucatnyi óvoda és bölcsőde újul meg a városban. Péntek délután a 226 millió forintból teljesen újjávarázsolt Kemes utcai intézményt adta át Botka László polgármester.

2019. szeptember 20. 22:13

– Eddig is kiváló pedagógusok nevelték itt a gyerekeinket, de most már a környezet is szép és biztonságos, a kettő együtt igazán kiválóvá és vonzó tette ezt az óvodát – mondta el Urbán Szilvia, aki nagycsoportos Laura lányát a szomszédos Róna utcából kísérte el az oviban nap mint nap az elmúlt három évben.

Hozzá tette azt is, a gyerekek nagyon izgultak, milyen óvodát kapnak vissza a felújítás után, de mára felfedezték és mindent a legnagyobb rendben találtak.

– Szegeden egy átfogó óvodafelújítási programot hajtunk végre, ez a hatodik óvoda, amelyik teljesen megújult. Ezekre összességében másfél milliárd forintot költött a város, nagyobb részét a Szegednek megítélt európai uniós támogatási keretből, és ezt pótoltuk ki a városi költségvetésből. A programot folytatjuk, hamarosan elkezdjük a Cső utcai óvoda felújítását, mert egy önkormányzat részéről a legfontosabb családtámogatás az, ha a szülők, a családok úgy érezik, hogy biztonságban és szép környezetben vannak napközben is a gyermekeik – mondta Botka László, akit a terület önkormányzati képviselője, Nagy Sándor is elkísért az ünnepélyes átadásra.

A polgármester kiemelte, a felújítás során az energiahatékonyság növelése volt az egyik legfontosabb célkitűzés, ezért a hőszigetelés és a nyílászárócsere mellett – akárcsak az  elmúlt időben minden városi beruházásnál – napelemeket is elhelyeztek az épület tetején.

– Az önkormányzat számára nagyon fontos a környezettudatosság. Azt szeretnénk elérni, hogy Magyarországon Szeged legyen a legzöldebb város – mondta Botka László mielőtt átvágta volna az épület megújulását szimbolizáló nemzetiszínű szalagot.

Az energetikai és családbarát fejlesztésre az önkormányzat összesen 182 millió forint európai uniós támogatást használt fel, és további 44 millió forint önrésszel egészítette ki a beruházást.

A több mint negyven éve, 1977-ben épült Kemes utcai óvoda most befejeződött rekonstrukciója során a külső homlokzat hőszigetelést kapott, kicserélték a nyílászárókat.

Megújultak a belső burkolatok, álmennyezetet építettek, és kicserélték a belső ajtókat. Korszerűsítették az elektromos és fűtésrendszert, víz- és szennyvízhálózatot, illetve csapadékvíz-elvezetést alakítottak ki.

Az épületen belül megújult a tálalókonyha és az étkező, valamint kialakítottak egy fejlesztőszobát is. Megtörtént az épület akadálymentesítése is: a bejáratot a jövőben rámpán keresztül is meglehet közelíteni, a vakokat és gyengénlátókat taktilis vezetősávok és Braille-betűs feliratok segítik, a hallássérültek részére pedig indukciós hurokerősítő készüléket szereztek be. Megújultak a területen belül található járdák, mozgáskorlátozott parkolót alakítottak ki, és fákat is ültettek.  

Közel 4 millió forintért új bútorokat is kapott az intézmény. Önerőből pedig korszerűsítették a konyha-technológiai berendezéseket.

Kristófné Urbán-Szabó Irén, a tagóvoda vezetője elmondta, a megújult, családias méretű óvoda három vegyes csoportjába összesen 65 kisgyerek jár. Az intézmény elsősorban a gyerekek mozgáskultúrájának fejlesztésére koncentrál – immár teljesen megújult környezetben.

A Kemes utcai óvodával párhuzamosan a Klebelsberg-telepi óvodát is felújítják, ezt az intézményt is hamarosan birtokba vehetik a gyerekek.

rag

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind