Joób Márton: Szeged szolidáris város és összetartó közösség

A szociális munka napja alkalmából tartottak ünnepséget az Agórában, ahol az ágazatban dolgozók köszöntötték és díjazták.

2019. november 13. 18:54

A szegedi önkormányzat 600 millió forintos szociális alapjának köszönhetően 11 ezer helybeli családnak nyújt segítséget – mondta el köszöntőbeszéde elején Joób Márton család-, szociálpolitikai és sportért felelős tanácsnok, aki rövid összefoglalót adott a közel háromszáz résztvevőnek a város által nyújtott szociális ellátásokról. 

Beszélt arról, hogy a szegedi újszülöttek után 25 ezer forint önkormányzati támogatást kapnak a családok, valamint arról is, hogy elmúlt években 700 önkormányzati bérlakást újítottak fel, emellett a rászoruló családok gyerekeinek tanulását segítik ösztöndíjakkal.

Joób Márton kitért arra is, hogy 450 milliós alapot hozott létre az önkormányzat, és ennek felhasználásával 10-10 ezer forinthoz jutottak a szegedi általános iskolások szülei és a nyugdíjasokat. Mint mondta, országosan is egyedülálló bölcsődeprogram színhelye a város: öt intézményt újítottak fel, további kettő felújítás előtt áll. Szerinte örömteli, hogy hamarosan két új bölcsőde épül Szegeden. Az egyik a Vitéz utcai helyén, a másik Újszegeden, a Fülemüle utcában. A két új bölcsőde közel kétmilliárd forintért valósulhat meg.

A tanácsnok szerint az önkormányzat egymás után lát neki a nyugdíjasok nappali ellátását nyújtó intézmények felújításához, és mint kiderült, 2020-ig erre a célra egymilliárd forintot fordít a város. Joób nagy elismeréssel beszélt a szociális ágazatban dolgozók munkájáról, ami, mint mondta, nem jár együtt anyagi megbecsültséggel.

Joób Márton Szociális Munkáért Díjat adott át Ballai Anna Máriának, a Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesülete elnökének, Burka Ildikó Évának, Szegedi Ősz Idősotthon, intézetvezető főnővérének, és Gyebnár Attilánénak, a Szegedi Kistérség Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézmény Fogyatékosok Nappali Intézménye nyugdíjba vonult gondozójának. Utóbbi személyesen nem tudott részt venni a díjátadáson.

Ezt követően a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elismerését adták át, amit Molnár Rozália a Csongrád Megyei Napsugár Otthon Szegedi Vakok Otthonának ápolója kapott.

A szociális munka ünnepének díjátadóján részt vette Szabó Sándor országgyűlési képviselő, Szécsényi Rózsa alpolgármester, Mihalik Edvin tanácsnok és Martonosi Éva jegyző, valamint a közgyűlés több bizottságának elnöke és képviselői.

A díjátadót követően műsorral köszöntötték a szegedi szociális ágazatban dolgozókat, a rendezvény állófogadással zárult.

B. P.

Címlapon

mutasd mind