Kultúra

Ismét megrendezik Szegeden a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivált

Ismét megrendezik Szegeden a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivált

2018. november 19., hétfő
Ismét megrendezik Szegeden a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivált

Jövő májusban ismét az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos emlékét őrző, az operatőri munkát fókuszba helyező nemzetközi filmfesztivált rendeznek Szegeden - tájékoztatta a szervező Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. az MTI-t.

A fesztivált immár harmadik alkalommal azzal a szándékkal szervezik meg, hogy a szegedi születésű operatőr emlékét, művészetét ébren tartsák, munkásságát, személyiségét minél szélesebb körben megismertessék, és ezt a tudást az újabb nemzedékeknek átadják. Idén a magyar operatőri teljesítmény elismerésére életmű-díjat is alapítottak, hogy ily módon is hangsúlyozzák a rendező legfontosabb társalkotójának szerepét. Az elismerést első ízben Ragályi Elemér vehette át. A filmes seregszemlére olyan 2016. január 1-je után készült nagy- és kisjátékfilmeket, valamint kísérleti filmeket várnak, melyek Zsigmond Vilmos munkáit is jellemező eredeti és kreatív operatőri megoldásokat tartalmaznak. A fesztiválra a világ bármely tájáról jelentkezhetnek versenyzők korhatár korlát nélkül, de a szervezők külön örülnek azoknak a munkáknak, melyek készítésében filmművészetet tanuló, rendező és operatőr szakos hallgatók vettek részt. Az online nevezéseket 2019. január 31-ig várják. A versenyprogramot operatőrökből, rendezőkből, filmes szakemberekből álló bizottság állítja össze. A május 28-án kezdődő fesztiválon a legjobb alkotásokat Szabó Gábor - az egyetlen, Zsigmond Vilmos rendezte film (Tékozló apa, 1991) operatőre - vezette zsűri választja ki. A filmek értékelésében még részt vesz Antal Nimród rendező, Erdély Mátyás, az Oscar-díjas Saul fia operatőre, valamint a tavalyi Zsigmond Vilmos Fesztivál fődíjas operatőre, Joe Cook.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.