Közélet

Családtörténeti konferenciát tartanak Szegeden

Családtörténeti konferenciát tartanak Szegeden

2018. december 10., hétfő
Családtörténeti konferenciát tartanak Szegeden

A család az az alapegység, amely nemzetünk fennmaradásának záloga - jelentette ki az ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár hétfőn Szegeden.

Illés Boglárka a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) rendezett Család egykor és ma című kétnapos konferencia megnyitóján azt mondta, a nemzet felemelkedéséhez nélkülözhetetlen, hogy a családokat megerősítsük, és minél több fiatalnak segítsünk abban, hogy tudjon és merjen gyermeket vállalni. A politikus kifejtette, a fiatalok számára is a tradicionális családmodell áll a legelső helyen. Ezt támasztják alá 15-29 év közötti korosztály körében a 2000-es évek óta végzett nagy mintás ifjúságkutatás eredményei. A válaszadók többsége a gyermekvállalást, a családot határozta meg a boldog élet előfeltételéül, csupán 6 százalékuk nem házasságban képzeli el jövőjét. A szülőföldön boldogulás szempontjából a családot, a barátokat és a hazaszeretet tartják a három legfontosabb értéknek - közölte a helyettes államtitkár, leszögezve: a tradicionális családmodellnek nem csak jelenje, hanem jövője is van.

A kormány segíti a fiatalokat a felelős gyermekvállalásban és családalapításban. E törekvésnek már látszanak a kezdeti eredményei: többen kötnek házasságot, csökken a válások aránya, erősödik a gyermekvállalási kedv, mérséklődik a terhességmegszakítások száma - tudatta ahelyettes államtitkár.

Gyulay Endre, a Szeged-Csanádi egyházmegye nyugalmazott püspöke Aquinói Szent Tamás szavait idézve úgy fogalmazott, a szeretet után, mely Istennel egyesít bennünket a házastársi szeretet a legnagyobb barátság. Ez a barátság nem egy hónapra vagy évre kötődik, hanem felbonthatatlan. Ahhoz életre szóló kapcsolat legyen, egymás mély megismerésére van szükség - tette hozzá. A házasságon belül az önzésnek el kell tűnnie - mondta Gyulay Endre, aki szerint a házasuló felek komoly felkészítésére lenne szükség. Zakar Péter, az SZTE rektorhelyettese elmondta, a felsőoktatási intézmény a közelmúltban csatlakozott a Három királyfi, három királylány mozgalomhoz. A többi közt törekszenek arra, hogy az egyetem családbarát munkahelyként működhessen, és baba-mama szobákat is kialakítanak.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.