A Volvo teherautógyárba is beszállnak a kínaiak

2018.01.03. 11:20

A kínai Geely, ahhoz képest, hogy mekkora vállalkozás – egymillió autót sem ad el éves szinten saját neve alatt – elképesztő terjeszkedésben van. Úgy tűnik, a Lotus és a Proton után most a világ második legnagyobb haszonjármű-gyártójából is szép nagy részvénycsomagot vásárolt a cég.

volvo trucks trucks

A névazonosság ellenére a személyautókat gyártó Volvo Cars és a teherautó-gyártó Volvo Trucks között ma már alig van kapcsolat. Ez utóbbi önálló részvénytársaság, amely nem csak Volvo, de Renault, Mack és UD Trucks néven is készít haszonjárműveket. A Geely a hírek szerint 8,2%-os részvénycsomagot vásárolt, és ezzel a Volvo Trucks legnagyobb részvényesévé vált, és szavazati erőben is csak a svéd Industrivarden AB előzi meg a vállalton belül.

Az egyelőre nem világos, hogy a Geely miért vásárolt be a Volvo Trucks-ból, de nem ez volt a cég első kísérlete, hogy erős pozíciót szerezzen a haszonjármű-piacon. Néhány hónapja a Daimler AG-nál próbáltak egy nagyobb részvénycsomaghoz jutni, amely jelenleg a teherautó-piac legerősebb szereplője. A németek nemet mondtak, a Geely valószínűleg ez után kereste meg a svéd teherautó-gyártót egy hasonló ajánlattal.