Egy kíváncsi ügyfélnek köszönhetjük a Koenigsegg sebességrekordját

2018.04.01. 13:12

Fél éve, hogy a Koenigsegg egy lezárt nevadai úton elverte a Bugatti Veyron Supersport sebességrekordját. 457 km/h-val száguldott egy Agera RS a sivatagban, a cégalapító most elárulta, miért kezdtek bele az egészbe. 

Koenigsegg-Agera-RS-Top-Speed-Record-2

Épp befejeztük az autóját, amikor azt mondta, szeretné látni, milyen gyors is valójában – sztorizott az újságíróknak Christian von Koenigsegg a New York-i Autószalonon a rekord háttéréről, az Agera RS vevőjéről, aki kijárta a végsebességtesztet, amiből aztán a rekord lett. Elmondtam neki, hogy a tesztpályák ehhez túl rövidek, le kéne záratni hozzá egy utat. És ő elintézte. ...gondoltuk jobb lesz, ha segítünk, mert ez egy veszélyes terület. 

A kísérletből aztán rekord lett: 447,19 km/h (277.87 mph). Ez nem a csúcstempó volt, hanem egy oda-vissza futott két mérés átlagsebessége. Ezzel 16 km/h-val fejeltek rá a Bugatti Veyron Supersportra. A 457,94 km/h (284,55 mph) csúcssebesség pedig a közúton mért legnagyobb sebesség volt szériaautóval. A hírverés mellett ez a féllakossági száguldás aztán a Koenigseggnek is hasznos lett. Az alapító nyilatkozta szerint a tapasztalatokat be tudják építeni a fejlesztésekbe, merthogy eddig nem volt gyakorlati ismeretük az autójuk viselkedéséről ilyen magas sebesség mellett.