Valaki megvette a korábbi csúcs-Aston Martin gyártósorát, de ki?

2018.10.27. 08:07

A vásárló nevét nem hozták nyilvánosságra, bár már az a tény is meglepetés, hogy az Aston Martin hajlandó volt megválni a Vanquish gyártásához szükséges szerszámoktól és tervrajzoktól. Az viszont kiderült, hogy a júniusban kötött üzleten az Aston Martin 26 millió dollárt nyert, és ezért cserébe még másfél év ingyenes mérnöki támogatást is nyújt a sportkocsigyártó.

vanquish

Ilyesmi azért nem fordul elő minden nap, ahogy kiderült a dolog, mindenki találgatni kezdte, hogy kinek lehetett szüksége a drága V12-es sportkocsi gyártásához szükséges felszerelésre, és vajon mit kezd majd vele. Az Automotive News feltételezése szerint talán valamelyik méregdrága luxusautó-tuningcég szerezte meg, amilyen a Mansory vagy a Kahn Design, amely ezzel alapozná meg önálló sportkocsigyártóvá válását. A Jalopnik szerint a Zagato lehet a vásárló, amely egyébként is szoros partneri viszonyt ápol a britekkel, így biztosan nem élne vissza a tervekkel. Megint mások szerint lehetne egy elektromos sportkocsi alapja a Vanquish.

Természetesen az sem lehetetlen, hogy mindenki nagyon távol áll a megoldástól. Az 1990-es években például a koreai autógyárak vásárolták nagy kedvvel brit sportkocsik gyártási jogait: a Kia például az egyetlen fronthajtású Lotus, az Elan gyártósorát vitte haza, és üzemeltette 1996 és 1999 között, míg a Ssangyong a kevésbé ismert Panther autókat forgalmazta saját néven.

Ami igazán érdekessé teszi az ügyletet, az az, hogy a vevő nem csak egy sportkocsihoz juthatott hozzá a Vanquish révén, de az Aston Martin rugalmas alumínium platformjához is. A VH néven ismert építőkészletet annak idején a Lotusnál fejlesztették ki a Ford pénzéből, arra a célra, hogy viszonylag kis ráfordítással lehessen kialakítani belőle újabb sportkocsi-változatokat, az alapstruktúra lényegi megváltoztatása nélkül. Azaz elvileg a vásárló erre a technológiára akár egész modellcsaládot alapozhat.