Hyundai Elevate: gurul, sétál, hegyet mászik

2019.01.08. 12:28

A Hyundai ezúttal olyasmit ígér, amit nem egyértelmű, hogy képes lesz kivitelezni. Ám az biztos, hogy az Elevate bátor jármű-koncepció, amelyet nehéz lenne skatulyába gyömöszölni.

Rég elfogadtuk már, hogy hol húzódnak a határok, ahonnan ki kell szállni a földi járművekből, a Hyundai tanulmánya azonban ezeket feszegeti: elvileg olyan terepen is képes haladni, ahová ember is csak hegymászó felszereléssel merészkedne. A trükkje az, hogy ahol a kerék már nem működne, ott lábakat növeszt.

A korábbi előzetes fotó alapján úgy véltük, hogy csak megemelkedni képes az Elevate elnevezésű Hyundai tanulmány, amelyet az idei CES-en mutat be a koreai autógyártó. Tévedtünk: bár azt is tudná a készítői szerint, az csak egy köztes lépcsőfok lenne. A bonyolult csuklós mechanizmus ugyanis, amely a kerekeket és a karosszériát összeköti, lábakként is működhet, legalábbis a számítógéppel generált animáció szerint, amelyet a gyártó bemutatott.

Ezzel egy baj van: igazán jól működő lépegető járművet eddig nemigen sikerült építeni. Bár a feladat egyszerűnek tűnhet, az egyenetlen talajon való biztonságos haladáshoz a lábak egyedi koordinációjának egy olyan szintjére van szükség, ami nagy számítási teljesítménnyel és bonyolult érzékelőrendszerrel lenne elérhető. Talán ez is az egyik oka, hogy a Hyundai egyelőre csak számítógépes szimulációt mutatott, a valódi szerkezetet működés közben még senki nem látta.

A koreaiak állítólag már három éve dolgoznak a megvalósításon, és pillanatnyilag itt tart a dolog: az ötlet és a bemutatása parádés, ám az esetleges gyártásról még szó sincs. Pedig olyan gépeknek, amelyek képesek a romok közül sebesülteket kihozni, olyan helyekről is, amelyek helikopterrel sem közelíthetők meg, tényleg lehetne haszna.