Nem akar többé autógyártó lenni az Audi

2019.03.07. 11:02

Egy rakás elektromos autót mutatott az Audi a Genfi Autószalonon. Ez önmagában talán nem is volna érdekes, hiszen 2019-ben már nincs stand valamilyen villanyautó nélkül (oké, a Lamborghinit és a Rolls-Royce-t leszámítva), de ők záros határidőn belül mindet gyártásba is küldik.

DSC09093
Fotó: Macsuga János / Totalcar

Az Audi nem sajnálta a látványelemeket: tüdőremegtető basszus, folyamatosan ránk hulló köd, és lézerfények égették az agyunkba, hogy egyre inkább az elektromos jövő felé halad a márka.

Bram Schot Audi-elnök hangsúlyozta: sosem fordult még elő a márka történetében, hogy kizárólag olyan modelleket mutatnak be egy nagy autókiállításon, amikben van valamilyen elektromos hajtás. Úgy fogalmazott, hogy az Audi nem szeretne többé a megszokott autógyártó lenni, inkább a jövő mobilitási partnereként tekint önmagára. Ezzel minden bizonnyal a hagyományos, saját tulajdonú autóhasználat visszaszorulására is gondolt, de erről majd később.

Mindezt annyira komolyan vették, hogy az R8 különleges szériáját el se hozták, helyette elsőként a Q5-ös, A6-os, A7-es és A8-as TFSIe jelzésű plug-in hibrid kivitelei gurultak be a színre. A kisebb Audikban 2 literes TFSI benzinmotorhoz kapcsolódik majd az elektromos hajtás, ami így az 50 TFSIe kivitelekben 300, az erősebb 55 TFSIe modellekben pedig 367 lóerős rendszerteljesítményt jelent. Az A8-asban már V6-os turbómotor jár az elektromos hajtáshoz,  itt az összteljesítmény 450 lóerő. Ezek az autók mind körülbelül 40 kilométert képesek megtenni tisztán elektromos hajtással.

Ezután következtek a teljesen elektromos autók, elsőként az E-tron Sportback, ami az E-tron kupétetős változatának tűnik. A kocsi az álcafestést leszámítva nem véletlenül tűnik szériaérett modellnek, kívül-belül ma már létező Audik formai és műszaki megoldásait lehetett látni rajta. Azért volt néhány elnagyolt, befejezetlen rész rajta (emiatt a hátsó ajtókat nem is nagyon nyitogatták), de valószínű, hogy már csak az utolsó simítások vannak hátra a befejezésig. Az Audi csak annyit árult el a hatótávról, hogy hosszú utazásokra alkalmas lesz, de nem lennénk meglepve, ha ugyanazt a hajtást kapná, mint ami az E-tronban már 2018-ban bemutatkozott, ami nagyjából 400 kilométert tud egy töltéssel.

Az E-tron Sportback mellett megmutatták a tavaly leleplezett E-tron GT-t is. Az első látásra futurisztikus Audi A7-nek kinéző autóról újdonság nem derült ki, a 450 kilométeres hatótávú autó végleges változatát 2020 végén tervezik bemutatni. Bár nem hozták el, de ebben a szűk körben elhintették, hogy hamarosan újabb elektromos autó érkezik Q2L néven, de kizárólag a kínai piacra. Ennek a bemutatója áprilisban lesz.

Az Audi standjának negyedik, és egyben egyetlen igazán nagy újdonsága a Q4 e-tron volt. Az Audi szerint ez lesz az első elérhető árú villanyautó a kis SUV szegmensben. Annyira apró azért ez az autó sem lesz, hiszen 2,7 méteres a tengelytávja, ami nagyobb, mint az Audi Q3-asé. Az óriási felniket és a pepitában világító lámpákat leszámítva a Q4 e-tron sem tűnik fantázia-autónak. Olyannyira nem, hogy az E-tronban alkalmazott kamerák helyett hagyományos visszapillantókat kapott.

A tovább kerekedett hűtőrács mellett talán oldalnézetben van a legtöbb, Auditól szokatlan formai megoldás. Elöl-hátul kapott egy hangsúlyos övvonal-kontúrt a Q4, alul pedig a manapság divatos, ívelt küszöbhomorítást alkalmazták a tervezők. A gyártó azt ígéri, hogy a koncepcióhoz képest sokat nem változtatnak majd a 2020-ban megjelenő végleges változaton. A kétmotoros hajtás itt is alap, a hatótávot 450 kilométer körülire ígérik az audisok.

A nagy villanyoffenzívával az Audi tarthatja a lépést a szigorodó károsanyag-kibocsátási normákkal, de egyúttal új kihívásokra is fel kell majd készülniük. A villanyautók egyszerűbb felépítése idővel munkaerőtöbbletet eredményezhet, ráadásul a trendek egyre inkább a bérautók és a különböző lízingkonstrukciók felé tendálnak. A kísérleti nyúl ezen a területen úgy tűnik, hogy a Volkswagen lesz. A testvérmárka standján megemlítették, hogy az újabb Volkswagenek központi rendszerén (Car-Net) keresztül már több millió autóhasználóval vannak kapcsolatban, innen pedig már csak néhány lépés, hogy ezeket az autókat mások számára is elérhetővé tegyék, ha éppen használaton kívül vannak. Az egész működtetésére már meg van a technikai és az infrastrukturális háttér Volkswagen We néven, a kérdés az, hogy milyen ütemben lépnek majd az újdonságok irányába a konszernnél.

További cikkek a Genfi Autószalonról:

Sok karbon és még több borzongás a Mansory-nál
Idén is ők voltak a legbátrabb őrültek Genfben, bár a krokodilbőrrel talán túltolták kicsit.
Ezeket hoztuk volna haza Genfből
Sok jó autó volt a genfi kiállításon, de csak kevés ütötte meg azt a szintet, amit azonnal hazahoztunk volna. Itt a lista.