fbpx

Legyen mindig karácsony – halfogyasztásban!

Írta: Kohout Zoltán - 2018 december 20.

Szenilitás, elhízás, tápanyaghiány, szívinfarktus-kockázat – egy sor gyakori betegségre kiváló megelőző válasz a halhús fogyasztása. Mi, magyarok karácsonykor ugyan kiugróan sokat eszünk ebből a kiváló alapanyagból, de máskor sokkal kevesebbet a kívánatosnál. Pedig…

Hússzoros a szezon

…pedig hazánkban hagyományosan magas színvonalú a halászat, a halgasztronómia. Ennek egyik országszerte ismert képviselője az Akasztói Halgazdaság és Halascsárda. Ott nemcsak a sziki ponty az egyik „természetes különlegesség”, hanem az is, hogy hamarosan ipari keretek között fognak ikrát előállítani és forgalmazni világszerte.

Ilyenkor, karácsony előtt 15-20-szorosára nő a vásárlóink száma. Egy átlagos héten 3-5 mázsa halat: amúrt, tokhalat, de elsősorban sziki pontyot vesznek tőlünk, ilyenkor viszont a heti átlag eléri a 60-80 mázsát is – mondja Szabó József, az Akasztói Halgazdaság és az ottani híres halascsárda alapító-tulajdonosa. Látogatásunkkor valóban egymást érik a vevők, akiknek nagy halaskosarakba merítőhálózzák az impozáns példányokat.

Kifinomult eredetiség

Jó lenne, persze, ha ez nemcsak a karácsony napjaiban lenne így – fűzi hozzá rögtön a Bács-Kiskun északi felében található tórendszer és idegenforgalmi központ vezetője. – A mi sziki pontyunk húsa például még a halak között is rendkívül zsírszegény, mert körültekintően, a valós energiaigényükre alapozottan takarmányozzuk őket. Őrzi a vadon élő pontyok húsának erejét, mégis kifinomult alapanyaga az egészséges, ízletes halételeknek – mondja Szabó József, akinek gazdaságában egyébként csaknem 150 példányos, szemre és a vendégek közlései szerint ízre ugyancsak vonzó rackajuh-állomány is szolgálja a helyi gasztrokultúra színvonalas tradícióit.

A gazdaság egyébként folyamatosan fejlődik és korszerűsödik (az Agrárágazat rövid videóját nézze meg itt!). A feldolgozás modernizációja mellett hamarosan innen származik majd a Pannon Kaviár, amit nemcsak itthon, hanem világszerte forgalmaznak majd.

Edd magad egészségesre!

Mindenki tudja, hogy a hosszú és egészséges élet egyik alapja a helyes – zsírszegény, egészséges fehérjékben és ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag alapanyagokra épülő – táplálkozás. Nos, a halhús éppen ilyen alapanyag: kevés benne a koleszterin, de sok a foszfor, a jód, a fluor, a szelén, a vas, a kálium és a kalcium, az A-, D-, B2-, B6-, és B12-vitaminok, vagy épp a szívroham kockázatát csökkentő omega-3 zsírsavak. A halhús hozzájárul az egészséges fejlődéshez csecsemő- és fiatal korban, és hatásos az időskori panaszok-betegségek – elhízás, szem- és szívbetegségek, demencia, stroke – ellen.

Egy átlag magyar polgár évente 2,5-6 kiló halat eszik, míg egy európai 22 kilót, sőt, a portugálok például bő 50 kilót…

Kohout Zoltán

CÍMKÉK