fbpx

Romákkal oldjuk meg az agrár-munkaerőhiányt?

Írta: Kohout Zoltán - 2019 március 14.

Nagyszabású tervről kapott hírt a hvg.hu, amely szerint komoly roma felzárkóztatási programon dolgozik az Agrárminisztérium, amivel megoldanák a vidéki munkaerőhiányt, és egyben a cigányságnak is kitörési lehetőséget teremtenének: stabil munkahelyhez juttatnák a romákat.

munkaerőhiány

Munkát, fejlődést, jó példát adna

A hvg.hu birtokába jutott, még nem nyilvános anyag szerint a szakemberhiánnyal küzdő agrárágazatnak munkaerőbázist jelenthetne a cigányság, amelynek túlnyomó része vidéki közösségekben él. Sokan viszont képzettség híján legfeljebb idénymunkára alkalmasak, ami a kitöréshez kevés. Ezért az Agroma nevű program az agráriumra fókuszáló felzárkóztatást is tervez: egy új, középiskolai hálózat (Világítótorony: országosan 12-18 önkéntes alapú, bentlakásos szakközépiskola) kifejezetten a térség hátrányos helyzetű és roma fiataljai számára jönne létre. Az ott végzettséget szerző roma fiatalok egyrészt stabil fizetésű munkavállalóvá válnak a vidék agrárcégeinél, másrészt jó példát, mentori segítséget adhatnak a közösségeik fiataljainak – akár már 2020 őszétől.

Világszerte működik

Az Agroma-program részeként a romák felzárkózását elősegíteni képes diplomás szakembereket is képzenének a Gödöllői Szent István Egyetemmel együttműködve. A másoddiplomás egyetemi képzésben 25, majd évi 50 végzős segíthetné a helybeli gazdasági szereplőket, a települési önkormányzatokat és magukat a hátrányos helyzetű közösségeket.

(forrás: hvg.hu)