fbpx

Új őszi kalászos gyomirtószer-csomag

Írta: Szerkesztőség - 2019 szeptember 30.

Nagy széltippan, parlagi ecsetpázsit, egynyári perje. Sok gazda életét megkeseríti a fűfélék felszaporodása. Új hatóanyag érkezik az idei őszi szezonban a kalászosok őszi gyomproblémáinak megoldására.

A kalászosok gyomflórája napjainkban jelentős változáson megy keresztül, az egyszikűek fertőzése ugrásszerűen megnőtt, az egyre korábbra húzódó vetésidő, az alacsony tőszám, a hektikus időjárás, a télen át csírázó gyomnövények, egyes fajok megváltozott gyomirtó szer érzékenysége új kihívást jelentenek a gyomirtás tervezésében. Bizonyos területeken, elsősorban egyszikűekkel fertőzött táblákon elengedhetetlen az őszi gyomirtás.

Ma már nem csak a klasszikus nagy széltippan megjelenése jellemző, hanem más egyszikűek is komoly kihívást okoznak, mint a parlagi ecsetpázsit, perje félék. A jellemzően tél végén, nagyon kora tavasszal károsító kétszikűek ellen, mint a tyúkhúr, árvacsalán, veronika félék ellen tavasszal már nem tudunk érdemben védekezni, erős fertőzés esetén megnehezítik a kalászos bokrosodását, fogékonyabbá válik az állomány a betegségekre, csökkentik a termést.

Szükség van egy olyan gyomirtó készítményre, amely megoldást nyújt az egyszikűek ellen, új hatóanyagának köszönhetően megtöri a rezisztencia kialakulását, és hosszú tartamhatással rendelkezik a télen át csírázó fajok ellen. Egy ilyen készítmény segíti a kalászos bokrosodását, erős télbe indulását, ha gyommentes közegben telel a búza és az árpa, jobb a télállósága, kedvezőbb a tavaszi megindulása, jobb a betegségellenállósága, magasabb a termés.


A Syngenta új őszi kalászos gyomirtó szer csomagja a Box-R Pack, ami az idei őszön már a termelők rendelkezésére áll.

A Box-R Pack 5 ha-os csomag (15 lBoxer + 250 g Alliance 660 WG) kitűnő kombináció a kalászosok őszi gyomirtására, széles spektrumának köszönhetően megoldást nyújt a legfontosabb gyomnövények ellen, szelektív, korai gyomkikapcsolást biztosít, kitűnő a tartamhatása, kezelhető a vetésváltás.

Őszi búza és őszi árpa kultúrában használható, dózis: 3,0 l/ha Boxer +50 g/ha AllianceJavasolt kijuttatási időpont: őszi korai posztemergensen, a kalászos kultúrnövény 3 leveles állapotában, a gyomnövények minél kisebb fejlettségénél. Egyes gyomfajok, például a parlagi ecsetpázsit érzékenyebbek kelésük előtt a készítményre.

Levélen keresztüli hatásának köszönhetően elpusztítja a már kinn lévő gyomokat, gyökéren keresztüli hatásának köszönhetően pedig védelmet nyújt a később csírázók ellen.

Miért javasoljuk a Box-R Pack használatát:

• A vészjóslóan felszaporodó egyszikűek (nagy széltippan, parlagi ecsetpázsit, egynyári perje) ellen kitűnő megoldás

• Tél végén – kora tavasszal károsító gyomok (tyúkhúr, árvacsalán, veronika félék) ellen csak az őszi gyomirtás rendelkezik kellő hatékonysággal. A Box-R Pack nem csak azonnali megoldást kínál ezen fajok ellen, hanem hosszú tartamhatásának köszönhetően egész télen, kora tavasszal is zavartalanul fejlődhet a kultúrnövény a megbízható tartamhatásnak köszönhetően

• A korai vetés, alacsony tőszám terjedésével kiemelkedően fontossá válik a kalászosok őszi, minél korábbi gyommentesítése. Box-R Pack használatával jobb bokrosodás, biztonságosabb áttelelés, zavartalan fejlődés, magasabb termés érhető el

• Őszi gyomirtással elkerülhetőek a tavaszi munkacsúcsok

Box-R Pack használatával megakadályozhatjuk, hogy felszaporodjanak az egyszikűek a területünkön, kedvező hektárköltségével gazdaságosan beilleszthető a kalászosok termesztéstechnológiájába. Próbálja ki Ön is bizalommal ezt az új hatóanyagot tartalmazó, hiánypótló, megbízható készítményt idén ősszel a kalászosa gyomirtására!

Tóth Csantavéri Szilvia
fejlesztőmérnök,
Syngenta Kft.