Így lehet sokkal nagyobb a hektáronkénti haszon

agrarszektor.hu
A búzánál is ajánlati fajtalistát állít össze az idén a termelők számára a Nemzeti Agárgazdasági Kamara (NAK) a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) és a Vetőmag Terméktanács (VSZT). A kukoricánál az első ilyen ajánlati lista már 2018-ban elkészült, a repcénél pedig 2020-ban várható.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Összesen 44 elvetett őszi búzafajta szerepel abban a tavaly ősszel indult posztregisztrációs kísérletben, amelynek eredményei alapján az idén a búzánál is ajánlati fajtalistát tesz majd közzé a NAK, a GOSZ és a VSZT - nyilatkozta az agrárszektor.hunak Petőházi Tamás, az agrárkamara osztályelnöke. A listára azok a fajták kerülhetnek fel, amelyek hozama meghaladja az országos termésátlagot. A mennyiségi eredményeket várhatóan szeptemberben, a sütőipari minőséget tükröző beltartalmi - fehérje/sikér, illetve W, P és L - mutatókat pedig októberben teszik közzé.

Melyek ma a legjobb fajták a kukorica-, a búza- és a repcetermelésben? Ezt is megtudhatja az Agrárium 2019 konferencián március 7-én Kecskeméten. Válaszokat kaphat arra is, milyen szempontokat kell figyelembe venni a fajtaválasztásnál, hogy az eddiginél sokkal nagyobb legyen a hektáronkénti termésátlag és haszon. Jöjjön el a március 7-i Agrárium 2019 konferenciára Kecskemétre!

A posztregisztrációs kísérletekbe a tulajdonos cégek nevezhetik fajtáikat, amelyeket úgynevezett négyismétléses, mikromarcellás körülmények között vizsgálnak. A tavalyi kísérletek alapján a kukoricánál már 2018-ban elkészült egy ajánlati fajtalista, amely 34 fajtát tartalmaz. A repcénél pedig várhatóan 2020-ban publikálnak először ilyen listát, amelyet mindhárom növényfajnál évente megújítanak. A listákat az agrárkamara gondozásában megjelenő, 340 ezer példányszámú Nak-lapban, illetve a VSZT honlapján jelentetik meg.

Petőházi Tamás szerint az ajánlati fajtalisták célja, hogy a termelők támpontot kapjanak a fajtaválasztásban és - felhasználásban. A kukoricánál például ma az látható, hogy a gazdálkodók az országos átlaghoz képest egy tonnával nagyobb termésre számíthatnak, ha a közzétett lista első harmadában szereplő fajták közül választanak. Így pedig - a jelenlegi árviszonyokat figyelembe véve - hektáronként mintegy 50 ezer forinttal több bevételre tehetnek szert.

Az idén megjelenő ajánlati búzafajta-listánál az lehet a legfontosabb, hogy a termelők olyan fajták mellett döntsenek, amelyek a saját termőhelyi adottságaikhoz legközelebb eső kísérleti területeken hoznak jó eredményeket - húzta alá Petőházi Tamás. A megfelelő választás érdekében a kísérleti helyek listáját is publikálják.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?