A dán Arla Foods a teljes idei nyereséget szétosztja a tejtermelők között

agrarszektor.hu
A dán Arla Foods teljes egészében a tejtermelő tagok tulajdonában áll, és ennek megvannak a maga előnyei. A jelenlegi aszályra is érzékenyen reagált a felvásárló: úgy döntött, idén lemond a nyereségről a tagok javára, mintegy 300 millió eurót osztanak szét.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A dán Arla a világ szinte minden kontinensén jelen van - Ausztrália és Új-Zéland kivételével -, és a legkülönbözőbb tejtermékek gyártásával foglalkozik. A cég képviseletére jogosult csaknem 200 demokratikusan választott termelő irányítja a nemzetközi óriásvállalatot, amelyik ma a világ ötödik legnagyobb tejipari konszernjének számít. A vállalathoz csatlakozott termelők évente csaknem 14 millió tonna tejet állítanak elő, ez Európa teljes tejkibocsátásának mintegy tizedét teszi ki (150 millió tonna), és a magyarországi termelés tízszerese (1,5 millió tonna/év).

Tavaly a teljes év átlagában 38,1 eurócentet (122 Ft/kg) fizettek a termelőiknek tejkilogrammonként. A magyar éves átlagár az extra tejért 94,3 forint volt.
Érzékenyen reagálnak a termelők takarmányellátási gondjaira

Az Arla teljes árbevétele tavaly 10,3 milliárd euró volt, 2,8 százalékos haszonnal. Idén ennél nagyobb jövedelmezősséggel számolnak. A vállalat felügyelőbizottsága most arra tett javaslatot, hogy a cég idei, előre láthatóan 285-310 millió eurós nyereségét teljes egészében osszák szét a tagok között. Ez azt jelenti, hogy a 2019 márciusi elszámoláskor tejkilogrammonként 2,3-2,5 eurócenttel (7-8 forinttal) többet fizetnek majd az átvett alapanyagért. Ennek okát a bizottság a következőképpen foglalta össze:

Mivel a társaság nyereségesen termelt, van anyagi háttere ahhoz, hogy a szárazság miatt takarmányellátási gondokkal küzdő termelőket segítse

- jelentte be Jan Toft Nørgaard, a felügyelőbizottság elnöke. A bizottsági javaslatot a tagok októberi közgyűlésén még megvitatják. A kifizetés végleges összege a társaság gazdálkodásának összesítésekor, 2019 februárjában dől el.

EZ IS ÉRDEKELHET
A vállalat idén indította el hároméves "Kalcium" nevű hatékonyságnövelő, megtakarításösztönző programját, melytől azt várják, hogy a kiadásaik 400 millió euróval csökkennek. A megtakarítások háromnegyedét, azaz 300 millió eurót szintén a tagok között osztanak majd szét, a maradékot pedig visszaforgatják a vállalkozásba.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?