Alkotmányellenes a sertések tartásmódja - beadták a 322 oldalas panaszt

agrarszektor.hu
Nem mindegy, mi történik Németországban, számos ottani környezet- és állatvédelmi törekvés került már át az európai gyakorlatba. Most a sertések tartásmódjának ment neki egy zöldpárti politikus, egyenesen az alkotmányt támadva. Pontosan így kezdődött a tyúkok ketreces tartásának felszámolása is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Alkotmányellenes a sertések tartásmódja, ezért Berlin tartományi jogú városállamban normakontrollt kér 322 oldalas beadványában Prof. Dr. Hans-Peter Vierhaus ügyvéd, aki szerint a sertések számára előírt minimális terület minden korcsoportban kisebb annál, amit az állat igénye diktálna. Példáként említette, hogy egy 50 kilós hízónak elegendő fél négyzetmétert biztosítani. A panasz további 8 pontot felsorol még, melyekben az állat "alapvető jogai" nem érvényesülnek.

Idetartozik a padlózat szerkezete, a takarmányozás minősége, az állatot mozgásképtelenné tevő rögzítési módok a fiaztatóban, illetve a fedeztetéskor, a teremhőmérsékletre és a káros gázok mennyiségére vonatkozó határértékek, valamint a fajra jellemző viselkedésmódok, mint például a túrás, a "fészeképítés" szabad megnyilvánulásának korlátozása. Ezeket a magatartásfomákat nem tűri a modern mezőgazdság - érvelt Dirk Behrendt, berlini zöldpárti politikus.

Az eljárás mintájául a tyúkok ketreces tartását megtámadó, Észak-Rajna-Vesztfáliában benyújtott alkotmányjogi vizsgálat szolgált, amely több éven át folyt.

A ketreces tartást (átmeneti idő biztosításával) ennek hatására tiltották be 1999-ben egész Németországban, majd 2012-től egész Európában. Eredményeképpen a tojásárak egyetlen év alatt 40-60 százalékkal emelkedtek a kontinensen.

Jobb tehát résen lenni most is. Máris hallani olyan hangokat, amelyek szerint nem helyes, hogy Berlinből, ahol nincs is sertés, akarják megmondani, hogyan kell disznót hizlalni. Dirk Behrendt felhívására, hogy csatlakozzon a kezdeményezéshez a többi szövetség állam is, eddig egyik sem reagált. A zöldpárti politikus a sajtóeseményen, amelyet ebből a célből hirdetett meg, elismerte, hogy még soha nem járt nagyobb sertéstelepen, viszont volt már ökogazdaságban, ahol informálták a nagyüzemi gyakorlat tarthatatlanságáról. Ő maga sertéshúsfogyasztó, de szeretné "jobb lelkiismerettel megrágni a falatot".

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?