Sok millió szarvasmarha él Lengyelországban - és csak nő a számuk

agrarszektor.hu
A tejelőmarhák a teljes szarvasmarha-állomány mintegy harmadát teszik ki Lengyelországban, és csak belőlük több mint két millió egyed álldogál az istállókban. Bár a tejárak kissé csökkentek tavaly óta, ez nem törte meg a tartási kedvet. A húshasznú állomány pedig tovább gyarapodott.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A lengyel statisztikai hivatal adatai szerint 2018 december elsején 6,18 millió szarvasmarha áll a gazdaságokban, ami 2,4 százalékos gyarapodást jelent az előző évi adathoz képest. Különösen a növendékállatok száma nőtt, 3,8 százalékos a bővülés mértéke, ezzel elréte a számuk az 1,73 milliót. A tehenek létszáma 3,3 százalékkal emelkedett, és 2,42 milliós állománynagyságra duzzadt. A tejhasznú marhák száma viszont lényegében nem változott, 2,14 millió egyedet számlál.

A tejárak éves átlagban mintegy 3 százaklékkal voltak a 2017-es árszint alatt, de ez nem hatott negatívan a tejelőtehéntartásra. A marhahús ára pillanatnyilag erős nyomás alatt van Lengyelországban, különösen vágótehenekből bőséges a kínálat. Ennek oka a legutóbb kirobbant húsbotrány, amelyről az agrárszektor.hu is beszámolt. Beteg, közvetlenül a vágás előtt gyulladáscsökkentővel kezelt marhákat vágtak, melyek húsa több európai országba is eljutott. A hír hatására azonnal megtorpant a lengyel marhahús fogyasztása, és még mindig nem tért magához a piaci sokkból.

EZ IS ÉRDEKELHET
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13