A lengyel kebabban gyulladáscsökkentőt és szalmonellát is találtak

agrarszektor.hu
A szlovén élelmiszer-biztonsági hatóság 12 tonna lengyel származású marhahúst vont ki a piacról, amely feldolgozott áruként, kebab formájában érkezett az országba. A Vecer című szlovén napilap közölte: a hatóságok a lengyel szervek ajánlására vonták be a piacról a szlovén Alebon vállalat által forgalmazott húskészítményt.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A kérdéses kebabból 41 gyorséttermi láncba került az országban, de Horvátországba és Magyarországra is került belőle. A lap kiemeli, hogy bár lengyel részről nincs hivatalos jelentés, a szlovén vizsgálatok kimutatták, hogy a bevont húskészítményekben ketoprofént találtak, ami egy nem szteroid jelelgű, gyulladáscsökkentő gyógyszer (propionsav-származék). A gyógyszer egyébként 24 óra alatt lebomlik az ezzel kezelt állatok szervezetében, ami azt jelenti, hogy a vágóhídra került beteg marhákat, közvetlenül előtte gyógyszerezték be. A mintákban szalmonella baktériumok is fellelhetők voltak.


A botrány nyomán, amely a lengyel importhús miatt több hete tart Szlovéniában, az országban is találtak illegális vágóhidat, ahol kiöregedett versenylovakat vágtak le. A húsbehozatal szigorítását rendkívüli ülésen vitatta meg a szlovén parlament. A képviselők azt kérték a kormánytól, hogy hozzon olyan rendeletet, amely növelné a biztonságos hazai vágóhidakról kikerülő hazai húsok nagyobb arányát a piacon, valamint azt, hogy

a húskészítményeken minden esetben fel kelljen tüntetni annak eredetét. A javaslat szerint az éttermeknek az étlapokon is jelezniük kellene, honnan származik a hús, amit kínálnak.

Tomislav Tolusic horvát mezőgazdasági miniszter szerdán Zágrábban azt mondta: Horvátország is vont be lengyel húskészítményeket piacáról, de azok nem arról a vágóhídról származtak, amelyen a beteg állatokat vágták le. Erről a vágóhídról az Európai Unió 11 tagállama importált marhahúst, az érintett országokban folyik a hús kivonása és megsemmisítése. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közlése szerint Magyarországra is érkezett az illegálisan levágott marhákból, de a beérkezett tételeket hiánytalanul sikerült zárolni, azok nem jutottak el a magyar fogyasztókhoz.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?