EU: a gazdaságok kétharmada a férfiak kezében van

agrarszektor.hu
A gazdaságok kétharmada a férfiak kezében van Európában, a maradék egyharmad mérete pedig jóval kisebb, mint amekkorát az erősebbik nem igazgat. Fizetési szakadék is tetten érhető a nemek között. A kérdés, tesz-e majd ez ellen az új Közös Agrárpolitika?

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Eurostat adatai szerint az uniós gazdaságok mintegy 30% -át vezetik nők. Az egyes tagországok között azonban hatalmasak az eltérések, Hollandiában mindössze a gazdaságok 5% -át irányítja a gyengébb nem, míg Litvániában mintegy 47% -át. Copa-Cogeca, az európai gazdák legnagyobb érdekérvényesítő szövetsége szerint

a nők által vezetett gazdaságok átlagosan 40% -kal kisebbek, mint a férfiaké, és a női vezetők fizetése 16% -kal kevesebb. Nyugdíjak tekintetében a nemek közötti különbség eléri az 51% -ot a mezőgazdaságban.

A nők szerepe gyakran láthatatlan, különösen a segítő házastársak esetén, akik "gazdasági függésben" élnek a férjüktől. Az ilyen háziasszok nem kapnak fizetést a családi gazdaságban végzett munkájukért. A Corteva Agriscience októberben közzétett,  globális tanulmánya is megállapította, hogy a nőkkel szembeni hátrányos megkülönböztetés még mindig erős a világ mezőgazdaságában. Indiában a nők 78% -a úgy véli, hogy az ágazatban diszkrimináció van. Az Egyesült Államokban a női válaszadók közel fele (48%) mondta azt, hogy a nők és a férfiak egyaránt sikeresek a gazdálkodásban, míg 36% -uk szerint a férfiaknál kevésbé férnek hozzá a banki forrásokhoz.

Minderről Marjiana Petir, a jobboldali Európai Néppárt horvát képviselője beszélt az euractiv.com-nak annak apropóján, hogy nem látja a nők helyzetének javítását garantáló elemeket az új Közös Agrárpolitikában (KAP).  A Parlament mezőgazdasági bizottsága várhatóan áprilisban fogadja el álláspontját a KAP három rendelettervezetéről.

EZ IS ÉRDEKELHET
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 16. 13:33