Hogan: Az EU-választás jó apropó arra, hogy újragondoljuk a génszerkesztés ügyét

agrarszektor.hu
Phil Hogan európai agrárbiztos remek alkalomnak látja a 2019-es uniós választásokat arra is, hogy korábbi - esetleg téves - döntéseit felülvizsgálja az újonnan felálló intézményrendszer. Tavaly októberben már 85 kutatóintézet és tudós figyelmeztetett rá: az új nemesítési technikák tiltása nem jó ötlet.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Január végén Phil Hogan uniós agrárbiztos egy sajtóeseményen a következőket mondta az újságírók előtt: "Úgy gondolom, hogy 2019 lehetőséget ad arra, hogy mindent újra áttekintsünk, és kiderítsük, mi a kormányok hivatalos álláspontja azzal kapcsolatban, hogy elfogadjuk-e döntéseink alapjaként a tudományos eredményeket, vagy sem."

2018 júliusában az Európai Bíróság úgy ítélte meg, hogy a mutagenezissel létrehozott új növények a géntechnológiával módosított szervezetek (GMO-k) körébe tartoznak, vagyis száműzendők Európából. Az új nemesítési eljárások körébe számos technika tartozik, ilyen a precízen kivitelezett génszerkesztés is, más néven precíziós nemesítés. Segítségével célzottan beilleszthetőek a genomba olyan képességek, amelyek segítségével szárazságtűrőbbé vagy betegségekkel szemben ellenállóbbá tehető az adott élőlény. A döntés minden új nemesítési eljárást elítél.

A gazdálkodók és az agráriumban tevékenykedő kutatók, fejlesztők egyaránt megdöbbentek a döntésen. Az iparági szereplők az innovációs energiákat érő súlyos csapásként értelmezték, és figyelmeztettek gazdasági és környezeti következményeire. Eközben a civil szervezetek örömüknek adtak hangot, hogy sikerült megakadályozni a GMO-k "belopódzását a hátsó ajtón". Hogan maga is megdöbbent a Bíróság döntésén. Most azt mondja, a következő Európai Bizottságnak meg kell vizsgálnia, hogy pontosan milyen kritériumok birtokában engedélyezhetőek vagy tilthatóak ezek az új nemesítési technikák.

Arról van szó, hogy a tudományos álláspontnak vagy a politikai elvárásoknak akarunk-e megfelelni. A politikai vita máris folyamatban van. Meglátjuk, mindez hová vezet."

2018 októberében több mint 85 európai kutatóközpont és tudós tette közzé állásfoglalását, amely figyelmeztetett az uniós döntés mezőgazdaságra gyakorolt negatív következményeire. Egyúttal kérték, hogy vizsgálják felül a GMO-kra vonatkozó direktívát, hogy az tükrözze a biotechnológia ismeretek fejlődését.

(Forrás: euractiv.com)

NEKED AJÁNLJUK
Tisztázzuk a fogalmakat: GMO és precíziós nemesítés
Növény

Tisztázzuk a fogalmakat: GMO és precíziós nemesítés

Az első transzgénikus növény, GMO (Genetically Modified Organisms, genetikailag módosított élőlény), a dohány volt 1983-ban, ahol agrobaktérium segítségével baktériumokból származó antibiotikumrezisztencia géneket építettek be.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?