Phil Hogan: egy méret nem lehet jó mindenkire

Nem végleges az a tárgyalási nyitópozíció, amely a 2020 utáni uniós Közös Agrárpolitika (KAP) támogatásainak 5 százalékos csökkentésére irányul, és a forrásnövelésnek több megoldása is lehet - jelentette ki Budapesten Phil Hogan EU-s agrárbiztos. Nagy István agrárminiszter szerint Magyarország elfogadhatatlannak tartja, hogy az új KAP támogatási keretei szűküljenek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

El kell felejteni azt a megközelítést, hogy "egy méret mindenkire jó" - érzékeltette a 2020 utáni új KAP-ra vonatkozó bizottsági reformterveket Phil Hogan, aki hivatalos tárgyalásokat folytatott Budapesten. A biztos szerint eddig az Európai Bizottság határozott meg mindent, ezután viszont rugalmasabb, pragmatikusabb és gyakorlatiasabb formában a tagállamokra kívánja bízni a KAP részletelőírásainak kialakítását. Így a hangsúly áthelyeződne a központi brüsszeli szabályozásról, mert nincs értelme olyan bonyolult rendszernek, amelyet a gazdák nem tudnak betartani - érvelt Phil Hogan.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye, a siófoki Arárszektor Konferencia november 28-29-én. A konferencia egyik fő témája lesz, mit hozhat a magyar gazdálkodóknak, illetve agrárgazdasági szereplőknek az új uniós Közös Agrárpolitika 2020 után? Mennyi támogatáshoz lehet majd jutni, és ehhez várhatóan milyen feltételeknek kell megfelelni? Tájákozódjon első kézből a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencián november 28-29-én!

A biztos szerint az Egyesült Királyság kilépésével szűkül az unió költségvetése, a tagországi miniszterelnökök pedig a védelmi, a kutatási és az innovációs kiadások növeléséről döntöttek, így a 2020 utáni új uniós költségvetési ciklusban a források átcsoportosítására van szükség, és ez a mezőgazdaságot is érintheti. Ugyanakkor ésszerű nyitópozíciónak nevezte az Európai Bizottság KAP-ra vonatkozó, korábban nyilvánosságra hozott 5 százalékos forráscsökkentési javaslatát, amely reményei szerint még javulhat. Ehhez azonban egyik megoldásként a tagországoknak nagyobb mértékben kellene hozzájárulniuk az uniós költségvetéshez, de öt tagállam egyelőre nem akar többet fizeti. Emellett - tette hozzá Phil Hogan - az EU-s mezőgazdasági minisztereknek meg kell győzniük az uniós pénzügyminisztereket is, hogy a mezőgazdaságot jobban kell finanszírozni.

Fontos, hogy az Európai Unióban minél több fiatal vágjon bele a gazdálkodásba, ezért a KAP támogatásainak 2 százalékát kifejezetten a fiatal termelőkre kívánják fordítani - mondta a biztos. Kiállt a tisztességesebb pénzelosztás mellett is, mivel szerinte ma a közepes és a nagyobb farmok több védettséget élveznek. Lényeges területnek nevezte a digitalizációt, a precíziós gazdálkodást és a kutatásfejlesztést is, illetve a vidékfejlesztésben a kisebb települések infrastruktúrájának javítását, hogy a vidék népességmegtartó képességet meg lehessen őrizni.

Phil Hogan (balra) és Nagy István (MTI-fotó: Soós Lajos)

Nagy István agrárminiszter és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a budapesti tárgyalások utáni tájékoztatón egyaránt úgy fogalmazott, hogy Magyarország számára elfogadhatatlan a 2020 utáni KAP forrásainak csökkentése, és ennek elkerülése érdekében a kormány vállalja a többletbefizetést is. A miniszter külön is kiemelte, hogy a hektár alapú közvetlen kifizetéseknek a legfontosabb szerepet kell betölteniük az új rendszerben is, a "sikertörténetként" működő kisgazdasági támogatást pedig szerinte nagyobb méretű üzemekre is ki kellene terjeszteni.

A KAP-ot a gazdálkodók szintjén kell egyszerűsíteni - szögezte le Győrffy Balázs, aki azt is hangsúlyozta, hogy a tagállamok számára kilátásba helyezett stratégiai tervek elkészítése nem hátráltathatja a 2020 utáni agrártámogatási kifizetéseket. A vidékfejlesztési forrásokat a versenyképesség javítására kell fordítani, és szükség van az öntözhető területek, illetve az agrárkutatás és a szaktanácsadás fejlesztésére is - tette hozzá a kamara elnöke.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 24. 05:58