Nincs szükség vezetőre sem - Így néz ki egy robottraktor (fotó)

agrarszektor.hu
Pilóta nélkül dolgozó, tablettel irányítható traktorokat fejlesztettek ki Japánban. Ezeknek a robottraktoroknak két típusa van: az egyik önműködően, vezető nélkül képes dolgozni a földeken, a másik változat pedig minimális emberi munkaerő használatával, automatikusan működik.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

"Robot Tractors" néven önállóan, pilóta nélkül működő traktorokat dob piacra a Japán Yanmar. A járművek működése és beállítása egy kisméretű tablet segítségével hajtható végre. Ez lehetővé teszi azt is, hogy egyszerre akár két traktort is működtessenek a gazdák, mivel amikor éppen olyan járművet irányítanak, amelyben szükség van vezetőre, a tablet segítségével maguk mellé rendelhetik az önműködő traktort. 

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye, a siófoki Agrárszektor Konferencia november 28-29-én! A konferencia egyik kiemelt témája lesz, mit tartalmaz Magyarország új digitális agrárstratégiája, illetve milyen ezsközöket és technológiákat használhatnak a termelők a precíziós gazdálkodásban? Szó lesz arról, mire kell figyelni a precíziós eszközök beszerzésekor és működtetésekor, illetve melyek azok az előnyök és buktatók, amelyeket mindenképp érdemes figyelembe venni? Ne hagyja ki a számos további jelentős agrártémát felvonultató,kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciát november 28-29-én!

A híradások szerint Japánban az önműködő robottraktorok mellett úgynevezett "automatikus traktorokat" is bevezetnek a piacra. Ezek jellegzetessége, hogy működésükhöz már szükség van minimális emberi munkaerőre is.

Az úgynevezett "Auto Mode", vagyis automatikus üzemmód használatával a traktor képes automatikusan, vagyis önállan megfordulni, megállni, illetve végrehajtani a fordulatokat. A lineáris üzemmód használatakor viszont bizonyos manővereket, mint például a megfordulást, kézzel kell végrehajtani,. A helymeghatározáshoz a traktorok két globális navigációs műholdat, valamint egy bázisállomás adatait használják. 

A traktorokat érzékelőkkel és biztonsági lámpákkal látták el, hogy az önálló működés közben biztonságosak legyen a jármű közelében tartózkodó emberek számára. Létrehoztak továbbá egy "vészleállás" gombot is a vezérlőtáblákon.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03