A használtgép-fan 900 hektáros gazdasága (videó)

Agrárszektor
Az agrárszektor.hu a hosszú hétvégét kihasználva a vidéket járta, de a gazdák is munkával ünnepelték május elsejét. Tiszaderzsen is javában zajlott a vetés, égett a telefon Urbán Zsombor kezében. Hol anyaghiány, hol géphiba akasztotta meg a munkát. A 900 hektáros gazdaságban mégsem éreztünk feszültséget. Higgadtan tette mindenki a dolgát. Úgy tűnt, az emberek is rá vannak szoktatva az önálló problémamegoldásra.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Tiszaderzs a Tisza-tó mellett fekszik, a talajok itt nem hagynak sok időt a nyugodt földmunkára. Ha megázik csúszós, ragadós lesz, aztán két nap alatt csonttá szárad. Urbán Zsombor számára ezért mindig nehéz a szezonindítás, a mostani bolond április egy csöppet sem zökkentette ki a szokásos munkamenetből. Két traktorán is van heveder a nedves talajállapothoz, és tél végén olykor beveti a nehéztárcsát is, másképp nem boldogul ezen a kemény földön. Mint bevallotta, megrögzött használtgép-vásárló. Az itteni földviszonyok bizonyára tehetnek róla, hogy sajnál rajtuk egy vadonatúj gépet kínozni. Az azonban tény, hogy folyik a permetező csőrendszere, egy másik traktor pedig generátorhibásnak tűnik. Zsombor azonban azt állítja, hogy a "fiúk" felkészültek az ilyen helyzetekre, gépből is van tartalék, a szakszerviz is gyorsan reagál. Tulajdonképpen higgadtan fogadja a hibákról beérkező híreket. Leleményesek lehetnek a gépesek: a hibridkukorica apasorvető-gépét 4-5 márka különböző elemeiből rakták össze.

Az Agroenergia Kft. összesen 900 hektáron gazdálkodik, kisebb részben családi tulajdonú, nagyobb részt bérelt földeken. A palettán a klasszikus szántóföldi növények szerepelnek: búza, napraforgó, a precíz munkát igénylő hibridkukorica, plusz lucerna és zöldugar az agrár-környezetgazdálkodásba bevitt földeken. Urbán Zsombor dinnyét tervez még az idén vetni pár hektáron. "A búzát korán vetem ősszel, hadd bokrosodjon, amit gyomirtással, műtrágyával is segítek. Tavasszal a fejtrágyázás után még kétszer kapnak a táblák folyékony nitrogént és mikroelemes lombtrágyát. Átlagban 6-7 tonnát tudok elérni sima fajtabúzából ezeken a vízállásos, helyenként szikes, heterogén földeken, de a jobb részeken sikerül a 10 tonna is" - avat be a gazda.

Urbán Zsombor egy fiatalos, alig 20 éves JD vetőgéppel

Idén szerencsés volt, hogy február végén a még fagyott talajra ki tudta szórni a műtrágyát, később a vizes földeken már nem boldogult volna. Ott jártunkkor éppen a napraforgót alapkezelték gyomirtóval, egy másik permetező a búzát lombtrágyázta, egy öreg, derékcsuklós Case iH Quadtrac pedig éppen kombinátorozott a napraforgóhoz - mert még mindig volt elvetetlen táblájuk ebből a kultúrából. Egy másik, 130 lóerős, hathengeres, 1995-ös évjáratú John Deere és egy nem sokkal fiatalabb 12-soros JD vetőgéppel eközben a szomszédos táblában már a vetéssel szorgoskodott. A gerendelyre szerelt KITE JET-tartályból folyékony mikroelemes startert és baktériumtrágyát injektált a sorra.

"Így persze gyakrabban meg kell állni töltögetni a tartályokat, de azért csak haladunk. Igazán hasznosnak azonban a zöldtrágyázást tartom, de már a repce vetése is jó hatással lenne a talajra. Csak nálam olyan sok a napraforgó, hogy folyton bajban vagyok a fehérpenésszel. Arra gondoltam, hogy megnövelem a repcesortávot 76 centire, és közé szórok egy gombaölő gombát, a Trichodermát" - vázolja terveit Zsombor. Ahogy mondja, a sikeresen kikelt növényektől már nem szeret megtagadni semmit: "Amint leveles a napraforgó, bórt, káliumot, foszfort is kap lombtrágyából, összesen háromszor. A gombaölőzésen viszont idén spórolhatok egy alkalmat, amilyen szárazság van…"

A tartálytöltésekhez türelem is kell

A tiszaderzsi gazda nem szokott szántani, inkább lazítás-párti. Ősszel a lazítón kívül a kultivátor, a nehéz- és rövidtárcsák, a simítós hengerek és a gyűrűshenger alkotják a talajművelő géppalettát. Tavasszal, a vetés előtt simítós borona és kombinátor készíti el a magágyat. A földjei most kissé gyomosnak tűnnek, de a vetést követően egy totális gyomirtóval megtisztítja a táblát. A technológiát azzal indokolja, hogy a Tisza-tó vidéke extrém kevés csapadékot kap a tenyészidényben, ezért a művelhetőre száradt földet újabb bolygatással nem szabad tovább szikkasztani.

És hogy mi az álma? Egy igazán nagy traktort szívesen vásárolna, például egy John Deere-t a 9000-es szériából. Ugyanakkor kistraktrokból is hiánya van, és a tárcsák, kultivátorok is folyamatosan kopnak. A nagy kombájnra gumihevedert szeretne, de mindennél fontosabb lenne az öntözés fejlesztése. Egy önjáró lineárrendszerben gondolkozik, mivel a mostani csévélődobos megoldás két emberét köti le (telepítés, gázolajhordás), az öntözés pedig lassú és taposási kárral jár. Egyébként a növények számára is a legkevésbé jó vízutánpótlási forma. Most nyert támogatást egy körforgó berendezésre, ami időlegesen enyhíti a gondjait. A termőhelyet jól jellemzi, hogy éppen ennyire fontos lenne egy árokásó is a belvíz elvezetésére. Urbán Zsombor másik fontos célja, hogy építhessen egy saját tárolót, ami most égetően hiányzik, így kiszolgáltatott a piacnak. Olyat szeretne, amelyik több fogadógarattal rendelkezik, hogy gördülékenyebb legyen a betakarítás. Pillanatnyilag maguk a gépek is a szabad ég alatt vészelik át a telet.

Persze nem megy minden egyszerre. Az automata kormányázásig öt évvel ezelőtt jutottak el. Elsősorban a talajművelésben használják ki a 20 centi pontosságú robotkormányt, de a nagy kombájn is képes hasonló precizitásra. A vetés pedig 2 centi pontosággal történik. "A technológiát sávművelésre tudnám még jól használni: ősszel a lazítás és az alaptrágyázás ugyanabban a nyomvonalban történne, majd tavasszal a vetéskor szintén ezekre a sávokra kormányoznánk vissza a traktort" - ismerteti a terveit a tiszaderzsi gazda. Majd ismét a csörgő telefon után nyúl. Úgy tűnik, a permetezőgép csöpögésére lesz végre valami megoldás...

Videóban is követhető a folyékony starteres, baktériumtrágyás napraforgóvetés:

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?