Döcög a biodízelgyártás, nagyon kevés a repcemag

agrarszektor.hu
Nem laknak jól a német biodízelgyárak, éppen a legnagyobb beszállítóik hagyták cserben őket tavaly. Sem Franciaország, sem Lengyelország, sem Ukrajna nem hozta a szokásos formáját, de még mi, magyarok sem iparkodtunk a repceszállítmányokkal.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Franciaország volt az egyik leginkább aszálysújtotta tagállam 2018-ban. Így a németországi repcefeldolgozók 2018 júliusa és novembere között csak 443 ezer tonna repcemagot kaptak szomszéduktól, ami 27 százalékkal múlta alul a 2017. évi mennyiséget. Ezzel együtt Franciaország elveszítette az elsőszámú repcebeszállító pozícióját Németországban. Ugyanis Románia 19 százalékkal növelni tudta ideirányuló exportját, így 465 ezer tonnás szállítmányával elhódította a dobogó legfelső fokát.


Sajnos hazánkban is rosszabbul alakult a repcebetakarítás a vártnál. Németországi exportra mindenesetre csak a 2017. évi mennyiség harmada jutott. Holott normál esetben a negyedik legfontosabb kibocsátó államnak számítunk a németek irányában, nem okoz nehézséget 350-400 ezer tonna mag kiszállítása. Még ha más országok növelni is tudták ideirányuló kivitelüket, a legfontosabb beszállítókat nem tudták pótolni, így a német feldolgozók számára idén jóval kevesebb importmag áll rendelkezésre: csak 2,6 millió tonna repcét tudtak felhajtani a közösség belső piacán.

Hogy érzékeltessük a bajt: Németország jellemzően 5-5,5 millió tonna mennyiségű repcemagot importál ahhoz, hogy mintegy 9 millió tonnát dolgozhasson fel. Legnagyobb beszállítója, Franciaország jobb években 1-1,2 millió tonna repcével látja el szomszédja gyárait. Nagy repcekibocsátónak számít a térségünkben Hollandia és Ukrajna is, akár 500 ezer tonna leszállítására is képesek. Lengyelország nagyon hullámzóan teljesít, de jobb években a magyarokéhoz hasonló mennyiségű repcemaggal kopogtat a németeknél.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?