Ezért buknak a gazdák a szóján: már az alapoknál óriásit hibáznak

agrarszektor.hu
A magyar szójatermesztés egyik legnagyobb buktatója, hogy a termelők többsége rövid távon gondolkodik, és nem fordít elegendő figyelmet a megfelelő fajta kiválasztására - derült ki a Portfolio Agrárium 2019 konferencián Kecskeméten. Ha a gazdák mindig az adott területre alkalmas szójafajtákat használnák, akkor nem csak a hozam, de a haszon is növekedne. Jelentősen megkönnyítené a termelők dolgát, ha tudnák mely megyékben, mely fajták termeszthetők nyereségesen, így hamarosan a szója is bekerülhet a posztregisztrációs fajtakísérletekbe.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Magyarország 2015 óta törekszik arra, hogy 100 ezer hektárra emelkedjen a szója vetésterülete, ehhez képest évek óta 60-70 ezer hektár körül stagnál a vetésterület - kezdte előadását Bene Zoltán, a Karintia Kft. cégvezetője. 2015-ben, amikor megjelent a termeléshez kötött támogatás és a zöldítés, hirtelen 5200-ra ugrott azoknak a gazdaságoknak a száma, amelyek szójatermesztéssel foglalkoztak, és az addigi 40 ezer hektáros szója vetésterület, felugrott 72 ezer hektárra Magyarországon. A rossz időjárási körülményeknek köszönhetően, valamint azért mert a gazdák nem voltak elég felkészültek, 2016-ban 3800-ra csökkent a szójatermesztéssel foglalkozó gazdaságok száma - emelte ki a szakember. 

Bene Zoltán

A szójatermesztéssel kapcsolatos buktatókról nagyon kevés szó esik, pedig az egyik legnagyobb probléma a magyar gazdáknál az információ hiánya - hangsúlyozta Bene Zoltán. A termelőknél ugyanis még mindig az az egyik legfontosabb tényező, hogy mennyit terem majd a fajta, pereg-e, vagy sem, pedig ugyanilyen fontos a tenyészidő, illetve az érési idő is, hiszen nem mindegyik fajta terem ugyanannyit minden megyében. A fajtaválsztás az eredményes termesztés egyik legfontosabb tényezője, ugyanis akár 3-6 ezer forinttal magasabb tonnánkénti árat is el lehet érni, ha ezeket a szempontokat szem előtt tartják a gazdák. 

A cégvezető kitért arra, hogy nem tudni lesz-e elegendő jó minőségű vetőmag, amely idén a termelők rendelkezésére áll majd. A száraz betakarítás előtti időszaknak, és a kényszerérésnek köszönhetően ugyanis sok helyen akadt csíraprobléma, és vannak olyan területek, ahol a minőséggel is komoly problémák vannak. Ha ezt a helyzetet nem sikerül majd orvosolni, akkor mindössze 50 ezer hektárra elegendő szójavetőmag lesz idén az országban, úgy, hogy a szóját az elmúlt évben 60 ezer hektáron vetették a magyar termelők. Ugyanakkor a környező országok sem tudják majd Magyarországot kisegíteni, mert Szlovákiában, Ausztriában és Horvátországban még nagyobb csíraproblémákkal szembesültek a vetőmagelőállítók, mint, amekkora nálunk tapasztalható - közölte Bene Zoltán. 

A szakember szerint Magyarországon akkor lehetne eredményes a szójatermesztés, ha nem rövid távon gondolkodnának a termelők. Fontos ugyanis, hogy mindig adott területre alkalmas fajtákat válasszanak, és ne csak egy, hanem több évben gondolkozzanak. A cégvezető hangsúlyozta, céljuk, hogy ne csak a búza- és kukoricafajtáknak legyen posztregisztrációs fajtakísérlete, hanem a szójának is, és ez várhatóan hamarosan meg is fog valósulni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?