Magyarországon is múlik a glifozát sorsa: nyakunkon a döntés

agrarszektor.hu
Az EU-tagállamok megegyeztek, hogy Franciaország, Hollandia, Magyarország és Svédország közösen felelnek a glifozát - növényvédőszer-hatóanyag - következő értékeléséért. Az EU-ban a glifozát soron következő felülvizsgálata 2019. december 15-én kezdődik, a döntést pedig legkésőbb 2022 decemberéig kell meghozni, amikor a glifozátra vonatkozó jelenlegi engedély lejár.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A növényvédő szerekben használt hatóanyagok engedélyezését a jogszabályok szerint rendszeres időközönként felül kell vizsgálni - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Általában az ilyen kérelem értékelését egyetlen tagállam készíti el, amelyet jelentéstevő tagállamnak (angol rövidítése RMS: Rapporteur Member State) neveznek. A glifozátra vonatkozó terjedelmes engedélyezési dokumentáció miatt az Európai Bizottság azt javasolta, hogy a tagállamok egy csoportja közösen legyen RMS a hatóanyag következő értékeléséhez.

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A konferencián az agrárgazdaság legaktuálisabb témáiról kaphatnak naprakész információkat a résztvevők. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. Ha tájékozott akar lenni az agráriumban, jöjjön el a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra április 26-án! A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Az EU Bizottság ezen javaslatát az EU-tagállamok megszavazták az Állandó Bizottság legutóbbi ülésén. Ezzel egy időben az Állandó Bizottság megszavazta a 844/2012 / EU végrehajtási rendelet módosítását, hogy lehetővé tegyék az ilyen együttműködést. Franciaország, Hollandia, Magyarország és Svédország illetékes hatóságai valamennyien beleegyeztek abba, hogy a jelentéstevő csoport, a "Glifozát-értékelő csoport" (angol rövidítése: AGG - the Assessment Group on Glyphosate) tagjai legyenek.

Az EU-ban a glifozát soron következő felülvizsgálata 2019. december 15-én kezdődik, amikor az érdekelt növényvédőszer-gyártó cég(ek)nek kérelmet kell benyújtaniuk az engedély megújítására. Az újraértékelés alapját képező teljes dokumentációt a kérelmező(k)nek az ezt követő hat hónapon belül kell benyújtaniuk. Az AGG az újraértékelési jelentéstervezetet 2021 júniusáig az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságnak (EFSA) nyújtja be. A jelentést ezután más tagállamok felülvizsgálják, és az érdekeltek számára véleményezésre közzé teszik. A szakértői értékelés és az általános adatok alapján az EFSA összefoglalót készít a glifozát hatóanyagnak az unió növényvédő szerekről szóló rendeletében meghatározott engedélyezési feltételeknek való megfelelőségéről. Végül az EU Bizottság javaslatot tesz a glifozát jóváhagyásának megújítására vagy meg nem újítására, melyet szavazásra benyújtanak a SCoPAFF-nek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03