Ökológiai gazdálkodás: Magyarország az uniós lista végén kullog

agrarszektor.hu
Jóval az európai uniós átlag alatt van Magyarországon az ökológiai gazdálkodásra használt területek aránya. Míg az EU-ban a teljes mezőgazdasági terület 7 százalékát használták erre a célra 2017-ben, addig Magyarországon mindössze a 3,7 százalékát. Jól látszik ugyanakkor, hogy 2012 óta 25 százalékkal nőtt az ökológiai gazdálkodásra használt területek száma az unióban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Európai Unióban 2017-ben 12,6 millió hektár volt az ökológiai gazdálkodásra használt területek nagysága, ami az összes mezőgazdasági terület 7 százalékának felel meg. A 2012-es évhez képest ez 25 százalékos növekedést jelent. Mielőtt egy területet "ökológiai" -nak minősítenek, egy olyan átalakítási folyamaton kell végig menni, amely terménytől függően akár 2-3 évig is eltarthat.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.


Az EU-tagállamok közül Ausztriában a legnagyobb az ökológiai gazdálkodásra használt területek nagysága, itt ugyanis az összes mezőgazdasági terület 23,4 százalékát használják erre a célra. Ausztriát követi Észtország (19,6 százalék), Svédország (19,2 százalék), Olaszország (14,9 százalék), Csehország (14,1 százalék), Lettország (13,9 százalék) és Finnország (11,4 százalék).

Magyarország a lista végén kullog, az országban ugyanis az uniós átlagnak számító 7 százalékot sem éri el az ökológiai gazdálkodásra használt területek aránya, és a mezőgazdasági területek mindössze 3,7 százalékán végeznek ökológiai gazdálkodást. Az ökológiai gazdálkodásra használt területek aránya Máltán a legalacsonyabb, 0,4 százalékkal. Őt még megelőzi Írország (1,7 százalék), Románia (1,9 százalék), Bulgária (2,7 százalék) és az Egyesült Királyság (2,9 százalék).

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?