Inkább korszerűsítjük a szőlőültetvényt, semmint bővítjük

Agrárszektor
Harmadik éve bővíthetjük a meglévő borszülőterületeket, de eddig csekély az érdeklődés. A profi gazdák inkább a ültetvény szerkezet-átalakításában, azaz korszerűsítésében gondolkodnak. Ennek okait firtatta az agrárszektor.hu.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Április 1. és 30. között lehet majd benyújtani az új borszőlőültetvények iránti telepítési kérelmet a hegybírókhoz. Az unió harmadik éve engedélyezi a tagállamok számára, hogy borszőlő-ültetvényeik összterületét egy százalékkal növeljék. Ez Magyarország esetében mintegy 650 hektárnyi bővítésre ad lehetőséget, de az első évben csak 30 hektár telepítése jutott el az engedélyezési fázisig. Tavaly már 340 hektár kapta meg az engedélyt, ami alapján idén elkezdődhetett a telepítési támogatás igénylése is. Ezt vehetjük biztató folyamatnak.

Az új telepítések pályázati ablaka február 15-én nyílt, de az Államkincstár eddig mindössze 4 db támogatási kérelem beérkezését regisztrálta.

 

Mi ennek az oka? Hajdu Zoltán, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának szakmaközi részlegvezetője szerint a csekély érdeklődés legfőbb oka az lehet, hogy ennél a támogatásnál jóval bonyolultabb az elszámolási rendszer, mint a szőlőágazatban meghatározó szerepet játszó szerkezet-átalakítási támogatás esetén.

"A termelőnek számlákkal kell igazolnia a költségeit, a számlákhoz három árajánlatot kell csatolnia. Kevésbé átlátható még a pályázók számára a bírálati és ellenőrzési eljárás is, mint a 2004 óta működő szerkezetátalakítási támogatásnál. Utóbbi egyszerűsített rendszerben, átalány jellegű támogatásként érkezik, vagyis a szőlőtermelő jól tud kalkulálni azzal, hogy mekkora összegre számíthat. A másik ok, hogy a profi gazdák pusztán a meglévő ültetvény fejlesztésével is hatékonyabbá tudják tenni a termelésüket."

"Az új telepítések zöme el sem éri a támogatható 0,25 hektárt. A rendelkezésre álló 4 milliárd forintos támogatási keretet most sem fogjuk kihasználni " - teszi hozzá Weisz Miklós, az Agrya társelnöke, aki szőlészként és pályázatíróként is érintett a témában. Az ültetvények szerkezet-átalakítására rendelkezésre álló csaknem 14 milliárd forintos keretet viszont várhatóan idén is teljes egészében lekötik a kérelmezők.

 

Az 1/2018. (II. 1.) FM rendelet szerint 2018-ban kétszer, február 15. és 28., illetve november 2. és 30. között lehet az egyéni terveket benyújtani. Most nem az érkezés sorrendje, hanem az anyag szakmai értéke számít, hiszen pontozásos rendszerben döntenek a támogatottakról - jegyzi meg Weisz Miklós. Hajdu Zoltán már konkrét számokat is tud az idei rohamról:

"1196 egyéni tervet nyújtottak be mindössze 2 hét alatt az Államkincstárhoz.

EZ IS ÉRDEKELHET
Pontos adat ugyan még nem áll rendelkezésre, de a beérkezett igények alapján mintegy 2000 hektárnyira becsülhető a korszerűsíteni kívánt terület." Vagyis a meglévő ültetvények 3 százaléka fog megújulni a profi szőlőtulajdonosok kezében.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?